Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ezzel búcsúzik a leköszönő horvát kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Zágrábban csütörtökön megtartotta utolsó ülését a leköszönő horvát szociáldemokrata kormány.

A kormányülés, amelyet Zoran Milanovic miniszterelnök vezetett, a szokásos módon zajlott. Utolsó intézkedésével a kabinet ideiglenesen még meghosszabbította az állam számára stratégiai fontosságú vállalatok igazgató- és felügyelőbizottsági tagjainak mandátumát, amíg az új kormány újakat nem nevez ki a helyükre.

Milanovic elköszönő beszédében kiemelte: amit kormánya elért az elmúlt négy évben, bizonyítja, hogy a nép kormánya voltak, és sokkal jobb állapotban adják át az országot, mint 2011-ben megörökölték.

"Megállítottuk a negatív trendeket, az ország elindult a gazdasági fejlődés útján, és minden mutatója pozitív" - húzta alá.

A napokban több gazdasági szakértő is elemezte a leköszönő kormány munkáját, melyet szerintük leginkább a politikai következetlenség jellemzett. Mandátuma alatt a kormány rengeteg pénzt költött el és energiát fektetett be, jelentősebb eredmény nélkül. Az elmúlt négy évben az autópályák koncesszióba adásától az ingatlanadó bevezetéséig több mint 20 olyan reformtól és privatizációs lépéstől álltak el, melyek több milliárd kunát hozhattak volna a költségvetésnek. Az egyetlen pozitív intézkedésnek az adóhivatalhoz bekötött pénztárgépek bevezetését (fiskalizáció) tartják a szakértők, mert az jelentősen csökkentette a készpénzes visszaélések lehetőségét.

Zoran Milanovic miniszterelnöksége idején 272 alkalommal ülésezett a kormány, és 5795 napirendi pontot tárgyalt meg. A kabinet javaslatára 810 törvényt hozott a parlament, ebből 277 uniós jogszabályok törvénybe iktatása volt.

Zeljko Rejner házelnök bejelentette: január 22-re hívta össze az új összetételű parlament rendes ülését, amelyen Tihomir Oreskovic, a konzervatív kormány technokrata miniszterelnök-jelöltje bemutatja programját és új kormánya tagjait, valamint megalakulnak a parlamenti bizottságok is.