eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kemény választ adnak a németek a kölni zaklatásokra

Már 561-re emelkedett a szilveszteri molesztálások miatt tett feljelentések száma Kölnben. Időközben a német kormánypártok megállapodtak a szabadságvesztésre ítélt külföldiek kiutasítására vonatkozó szabályok megszigorításáról.

Tovább emelkedett a szilveszteri molesztálások miatt tett feljelentések száma Kölnben, a németországi város ügyészségének legutóbbi összesítése szerint 561 feljelentés érkezett a hatóságokhoz. Az ügyészség 12 feltételezett elkövető ellen nyomoz, közülük öten már előzetes letartóztatásban vannak. Az észak-afrikai származású férfiakat tulajdon elleni bűncselekményekkel, elsősorban lopással gyanúsítják.

Más városokban is történtek hasonló támadások. Más német nagyvárosokban, így Hamburgban és kisebb mértékben Stuttgartban is történtek hasonló bűncselekmények.

A szemtanúk szerint többségük arab vagy észak-afrikai kinézetű volt. Már január első napjaiban több mint száz nő jelentkezett, és tett feljelentést a hatóságoknál. Kétharmaduk számolt be szexuális támadásról. Kettőt meg is erőszakoltak. A kölni rendőrség szerint a feljelentések mintegy 40 százaléka szól részben vagy egészében nők elleni szexuális jellegű támadásról.

A szilveszter éjjeli kölni esetekhez hasonló, nők elleni erőszakos molesztálás miatt számos bejelentést tettek más német nagyvárosokban, illetve Ausztriában, Svájcban, Finnországban és Svédországban is.

Zürichben fél tucat nő tett feljelentést, azt állítva, hogy a szilveszteri tűzijátékot követően meglopták és szexuálisan zaklatták őket. A svájci rendőrség szerint az embertömegben több sötétbőrű férfi támadt rájuk. Finnországban a kölnihez hasonló szilveszter éjszakai bűncselekményekre történtek előkészületek menekültek részvételével. Ezekhez a tervekhez köze volt hat iraki állampolgárnak, akit a rendőrség december 31-én őrizetbe vett egy befogadóközpontban.

Ausztriában a salzburgi és bécsi feljelentéseket követően Innsbruck városában is a rendőrséghez fordult egy húsz éves nő a hétvégén. A rendőrségi közlemény szerint egy "déli típusú" férfi köztéren zaklatta szilveszter éjszaka.

Eközben Berlinben megállapodtak a német kormánypártok a szabadságvesztésre ítélt külföldiek kiutasítására vonatkozó szabályok megszigorításáról. A javaslat szerint a szilveszterkor nők ellen elkövetett támadások miatt bevezetik, hogy ki kell utasítani minden olyan külföldit, akit szexuális bűncselekmény, élet vagy testi épség, illetve tulajdon elleni bűncselekmény, vagy hivatalos személy elleni erőszak miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek.

Megállapodtak arról is, hogy mielőbb a kormány elé terjesztik a szexuális bűncselekmények büntetéséről szóló törvényt módosító javaslatot. Mindez a jogállam kemény, de helyes és szükséges válasza a szilveszter éjszaka történtekre - közölte Thomas de Maiziere német belügyminiszter.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×