Gyévai: "Az Európai Bizottság olyan területre tévedt, ahol még nem járt"

Infostart
2016. január 13. 19:28
Messzemenő politikai és jogi következményei lehetnek, hogy az Európai Bizottság górcső alá veszi a lengyel jogállamiságot - mondta Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője.

Az, hogy az Európai Bizottság a jogállamisági mechanizmus keretében előzetes vizsgálatot folytat le a lengyelországi fejleményekkel kapcsolatban, nem azt jelenti, hogy a bizottság szerint az országban sérültek a jogállamiság elvei, de a testület úgy látja, hogy ez napirendre kerülhet - mondta Gyévai Zoltán.

"Amikor arról beszélek, hogy szerintem ennek a jelentőségét nem szabad alábecsülni, akkor arra gondolok alapvetően, hogy emlékezzünk csak vissza, amikor Magyarország, a magyar-uniós szembenállás volt, akkor hosszú időn keresztül az Európai Bizottságnak alapvetően jogi eszközök álltak csak rendelkezésére a különböző magyar ügyek kezelésére" - fogalmazott a Bruxinfo főszerkesztője.

Most azonban az Európai Bizottság olyan területre tévedt, ahol még nem járt - tette hozzá Gyévai Zoltán.

"Ezt még senki sem próbálta ki, tehát valóban az Európai Bizottságnak innovatívnak is kell lennie bizonyos szempontból. Hiszen ez egy szűz terület, valljuk be őszintén, aminek egyébként messzemenő politikai és jogi következményei is lehetnek, hiszen ne felejtsük el, első alkalommal alkalmaz az Európai Bizottság egy olyan eszközrendszert, ami a politikai ítéletalkotáson alapul és nem feltétlenül a jogi ítéletalkotáson. Szerintem ez egy fontos dolog, még akkor is, ha nem szankciókról van szó." - mondta a főszerkesztő.

Az Európai Bizottság első körben jogállamisági véleményt szerkeszt, amely alapján később párbeszédet indít a lengyel hatóságokkal. Gyévai Zoltán hangsúlyozta, hogy a bizottság döntésének a többi tagállamra nézve - így Magyarország felé - is van üzenete.

Hanganyag: Király István Dániel, Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást