eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Mégsem szerelték ki az araki erőmű reaktormagját

A Fársz hírügynökség hétfői jelentésével ellentétben egyelőre mégsem szerelték ki Irán araki atomerőművének reaktormagját - derül ki az Iráni Atomenergia-ügynökség keddi nyilatkozatából.

Az úgynevezett nehézvizes erőmű átalakítása az Irán és a nagyhatalmak között született megállapodás része, és azt szolgálja, hogy a létesítményben ne lehessen atomfegyverben is felhasználható plutóniumot előállítani.

A teheráni hatóság most azt közölte, hogy a reaktormag kiszerelése "a következő napokban" megtörténik. Hétfőn a Fársz jól értesült forrásra hivatkozva állította, hogy a reaktormagot kiszerelték, s a helyét kiöntötték cementtel.

Ali Asgar Zarean, az ügynökség helyettes vezetője az állami televízióban arról beszélt, hogy Kínával terveznek megállapodni a reaktor átépítéséről, és az egyezséget a jövő héten megköthetik.

Zarean arról is beszélt, hogy az araki erőműben felhasználni tervezett nehézvízből negyven tonnát közvetítőn keresztül az Egyesült Államoknak adnak majd el. A közvetítő országot nem nevezte meg, s nem beszélt sem az árról, sem az átadás időpontjáról. Irán a nehézvizet is maga állította elő Arakban.

"Történtek előkészítő lépések, de a reaktormag kiszerelése még nem fejeződött be" - idézte az atomenergia-hivatal egy magát megnevezni nem kívánó illetékesét az IRNA iráni hírügynökség.

Irán az átalakítással teljesítheti azokat az előírásokat, melyeket a tavaly nyáron kötött nemzetközi megállapodásban vállalt. Ennek értelmében az araki erőmű átépítése mellett jelentősen csökkentenie kell urándúsító centrifugái számát, valamint át kell adnia dúsítotturán-készletének tetemes hányadát Oroszországnak, amiket már meg is tett. Amint az ENSZ megerősíti, hogy mindez megtörtént, a nemzetközi közösség feloldhatja azokat a szankciókat, amelyeket a 10 éve az iszlám köztársaság eltitkolt nukleáris tevékenysége miatt kirobbant diplomáciai konfliktus során vezettek be Iránnal szemben a nyugati országok.

"Egyik kötelezettségünk az araki erőmű átalakítása, és mindent végrehajtunk, amit vállaltunk" - húzta alá Madzsíd Taht-Raváncsi külügyminiszter-helyettes.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×