Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mégsem szerelték ki az araki erőmű reaktormagját

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fársz hírügynökség hétfői jelentésével ellentétben egyelőre mégsem szerelték ki Irán araki atomerőművének reaktormagját - derül ki az Iráni Atomenergia-ügynökség keddi nyilatkozatából.

Az úgynevezett nehézvizes erőmű átalakítása az Irán és a nagyhatalmak között született megállapodás része, és azt szolgálja, hogy a létesítményben ne lehessen atomfegyverben is felhasználható plutóniumot előállítani.

A teheráni hatóság most azt közölte, hogy a reaktormag kiszerelése "a következő napokban" megtörténik. Hétfőn a Fársz jól értesült forrásra hivatkozva állította, hogy a reaktormagot kiszerelték, s a helyét kiöntötték cementtel.

Ali Asgar Zarean, az ügynökség helyettes vezetője az állami televízióban arról beszélt, hogy Kínával terveznek megállapodni a reaktor átépítéséről, és az egyezséget a jövő héten megköthetik.

Zarean arról is beszélt, hogy az araki erőműben felhasználni tervezett nehézvízből negyven tonnát közvetítőn keresztül az Egyesült Államoknak adnak majd el. A közvetítő országot nem nevezte meg, s nem beszélt sem az árról, sem az átadás időpontjáról. Irán a nehézvizet is maga állította elő Arakban.

"Történtek előkészítő lépések, de a reaktormag kiszerelése még nem fejeződött be" - idézte az atomenergia-hivatal egy magát megnevezni nem kívánó illetékesét az IRNA iráni hírügynökség.

Irán az átalakítással teljesítheti azokat az előírásokat, melyeket a tavaly nyáron kötött nemzetközi megállapodásban vállalt. Ennek értelmében az araki erőmű átépítése mellett jelentősen csökkentenie kell urándúsító centrifugái számát, valamint át kell adnia dúsítotturán-készletének tetemes hányadát Oroszországnak, amiket már meg is tett. Amint az ENSZ megerősíti, hogy mindez megtörtént, a nemzetközi közösség feloldhatja azokat a szankciókat, amelyeket a 10 éve az iszlám köztársaság eltitkolt nukleáris tevékenysége miatt kirobbant diplomáciai konfliktus során vezettek be Iránnal szemben a nyugati országok.

"Egyik kötelezettségünk az araki erőmű átalakítása, és mindent végrehajtunk, amit vállaltunk" - húzta alá Madzsíd Taht-Raváncsi külügyminiszter-helyettes.