Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Az orosz harci repülőgépek mészárlást végeztek"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Addig nem tárgyalhatnak a szíriai kormánnyal az ellenzéki csoportok, amíg külföldi erők bombázzák Szíriát - figyelmeztetett hétfőn Riad Hidzsab, a szíriai ellenzéki csoportok koordinátora Francois Hollande francia elnökkel folytatott megbeszélését követően egy hétfői orosz légicsapásra utalva.

Hidzsab azt mondta, orosz harci repülőgépek "mészárlást" végeztek az északnyugat-szíriai Aleppó tartományban, a felkelők kezén lévő Andzsara nevű településen, ahol legalább 12 gyermek és egy tanítónő halt meg az iskolájukat ért légicsapásban. Hozzátette, a hasonló tettek miatt nem tárgyalhat az ellenzék Damaszkusszal.

A találkozó után Hollande úgy nyilatkozott, hogy a szíriai rezsim tárgyalási hajlandósága az alapján ítélhető meg, leállítja-e a vaktában történő bombázásokat, valamint egész városok kiéheztetését, amely nyilvánvalóan szembemegy a nemzetközi joggal.

A francia elnök hangsúlyozta, Bassár el-Aszad szíriai elnök nem játszhat szerepet a közel-keleti ország jövőjében. Mind a francia államfő, mind az ellenzék kijelentette, a jelenlegi szíriai vezetés nem maradhat hatalmon.

A koordinátor mindemellett kifejtette, továbbra is hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a szíriai kormánnyal, a tárgyalásokat azonban komolyan kell venni, és nem engedhető meg azok meghiúsulása.

Az ENSZ égisze alatt a szíriai kormány és az ellenzék január 25-re tűzték ki a béketárgyalások megkezdését Genfben.

A francia elnök ezen felül hangsúlyozta, azonnali humanitárius intézkedések meghozatalára van szükség, elsősorban az ostromlott területeken és különösen Madajában, hogy megteremthessék egy tartós tűzszünet feltételeit.

A szíriai kormányerők által ostromlott Madajába október és január eleje között nem érkezett segélyszállítmány, azóta több tízezren sodródtak az éhhalál szélére. Az ENSZ adatai alapján mintegy negyvenezer ember - köztük húszezer gyermek - szorul "azonnali életmentő segítségre". A városba hétfőn érkezett az első segélyszállítmány.