eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Az orosz harci repülőgépek mészárlást végeztek"

Addig nem tárgyalhatnak a szíriai kormánnyal az ellenzéki csoportok, amíg külföldi erők bombázzák Szíriát - figyelmeztetett hétfőn Riad Hidzsab, a szíriai ellenzéki csoportok koordinátora Francois Hollande francia elnökkel folytatott megbeszélését követően egy hétfői orosz légicsapásra utalva.

Hidzsab azt mondta, orosz harci repülőgépek "mészárlást" végeztek az északnyugat-szíriai Aleppó tartományban, a felkelők kezén lévő Andzsara nevű településen, ahol legalább 12 gyermek és egy tanítónő halt meg az iskolájukat ért légicsapásban. Hozzátette, a hasonló tettek miatt nem tárgyalhat az ellenzék Damaszkusszal.

A találkozó után Hollande úgy nyilatkozott, hogy a szíriai rezsim tárgyalási hajlandósága az alapján ítélhető meg, leállítja-e a vaktában történő bombázásokat, valamint egész városok kiéheztetését, amely nyilvánvalóan szembemegy a nemzetközi joggal.

A francia elnök hangsúlyozta, Bassár el-Aszad szíriai elnök nem játszhat szerepet a közel-keleti ország jövőjében. Mind a francia államfő, mind az ellenzék kijelentette, a jelenlegi szíriai vezetés nem maradhat hatalmon.

A koordinátor mindemellett kifejtette, továbbra is hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a szíriai kormánnyal, a tárgyalásokat azonban komolyan kell venni, és nem engedhető meg azok meghiúsulása.

Az ENSZ égisze alatt a szíriai kormány és az ellenzék január 25-re tűzték ki a béketárgyalások megkezdését Genfben.

A francia elnök ezen felül hangsúlyozta, azonnali humanitárius intézkedések meghozatalára van szükség, elsősorban az ostromlott területeken és különösen Madajában, hogy megteremthessék egy tartós tűzszünet feltételeit.

A szíriai kormányerők által ostromlott Madajába október és január eleje között nem érkezett segélyszállítmány, azóta több tízezren sodródtak az éhhalál szélére. Az ENSZ adatai alapján mintegy negyvenezer ember - köztük húszezer gyermek - szorul "azonnali életmentő segítségre". A városba hétfőn érkezett az első segélyszállítmány.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×