Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A török-kurd konfliktus egyik legvéresebb hétvégéje volt a mostani

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A török biztonsági erők 32 kurd harcossal végeztek az utóbbi két napban az ország főleg kurdok lakta délkeleti részén, így ez volt az egyik legvéresebb hétvége a három évtizede tartó konfliktus júliusi kiéleződése óta - közölte vasárnap a hadsereg és több biztonsági forrás.

A tájékoztatás szerint a rendőrség a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) 12 lázadóját ölte meg vasárnapra virradóra Van városában. Az akcióban egy egyenruhás is meghalt, két másik pedig megsebesült.

A hadsereg eközben 16 kurd lázadóval végzett a hétvégén a szíriai és iraki határ közelében fekvő Cizrében és Silopiban, további négyet pedig a régió legnagyobb településének számító Diyarbakir egyik történelmi kerületében, Surban ölt meg. Az utóbbi három városban így már összesen 450 lázadóval végeztek a török biztonsági erők az éjjel-nappal tartó kijárási tilalom decemberi bevezetése óta. A kurdbarát ellenzéki Demokrata Néppárt (HDP) eközben arról számolt be, hogy a térségben ez idő alatt 81 civil is a harcok halálos áldozatává vált, miközben több ezren hagyták hátra otthonukat. A helyiek arra panaszkodnak, hogy a műveletek össze-vissza folynak, és a kijárási tilalom miatt még a betegeket sem lehet kórházba szállítani.

Egy török emberjogvédő csoport szombat este arról tájékoztatott, hogy augusztus óta már 162 civil, köztük 32 gyerek, 29 nő és 24 idős ember halt meg a kormány és a kurd lázadók közötti harcokban, amelyek egy nagyjából két éven át tartó tűzszünet összeomlása után újultak ki.

A Törökország, az Európai Unió és az Egyesült Államok által is terrorcsoportnak tartott PKK 1984-ban kezdte kormányellenes lázadását, és a konfliktusban már több mint 40 ezer ember vesztette életét.

Recep Tayyip Erdogan elnök szerint tavaly a PKK 3100 tagja halt meg a Törökország határain belül és kívül indított biztonsági műveletekben.