eur:
394.77
usd:
370.38
bux:
65321.98
2024. április 19. péntek Emma

Tunéziaiként azonosították a párizsi rendőrkapitányságnál lelőtt késelőt

Tunéziaiként azonosította környezete azt a támadót, akit csütörtökön agyonlőttek, miután késsel felfegyverkezve próbált behatolni egy párizsi rendőrkapitányságra - jelentette rendőrségi forrásaira hivatkozva az AFP francia hírügynökség.

A férfi megtévesztette a hatóságokat azzal, hogy korábban hamis személyazonosságot adott meg.

Az előző nap a rendőrség még azt közölte, hogy az elkövető egy 21 éves, Sallah Ali nevű, marokkói születésű férfi. A téves azonosítást az okozta, hogy amikor a merénylőt 2013-ban egy lopás miatt előállították és nyilvántartásba vették, nem voltak papírjai, ezért a rendőrség a férfi által megadott - hamis - adatokat ellenőrzés nélkül rögzítette és párosította az ujjlenyomatával; majd csütörtökön ujjlenyomata alapján a téves adatok szerint azonosították.

A merénylő csütörtökön henteskéssel a kezében megrohanta egy párizsi rendőrkapitányságnál az épület előtt álló rendőröket, és azt kiabálta, hogy "Allahu akbar" (Allah a legnagyobb), mire a rendőrök azonnal agyonlőtték. A férfi ruházata alatt egy robbanómellény utánzatát viselte, és a nála lévő papír egy Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam közel-keleti dzsihadista szervezet vezérének tett hűségnyilatkozatot is tartalmazott. Az írás azt állította, hogy bosszút akar állni a Szíria elleni támadásokért.

A nyomozásra rálátó források szerint a hűségesküben a férfi - választott dzsihadista "harci neve" mellett - megadta valós nevét és állampolgárságát.

A merénylőt a források szerint ismerősei is azonosították: egy Tarek Belgacem nevű tunéziai születésű férfiről van szó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×