eur:
392.73
usd:
366.23
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Meghalt Fekete Párduc, az utolsó iráni sah ikerhúga

Kilencvenhat éves korában elhunyt Asraf Pahlavi, az utolsó iráni sah évtizedeken át száműzetésben élő ikerhúga.

Az idős hercegnő halálhírét unokaöccse, Mohammed Reza Pahlavi fia jelentette be csütörtök este a Facebook közösségi portálon, részleteket azonban nem közölt. Az iráni sajtó külföldi jelentések nyomán számolt be a haláláról, a köztelevízió szerint "a korruptságáról hírhedt" asszony Monte-Carlóban hunyt el.

Asraf Pahlaviról sokan úgy tartották a forradalom előtti Iránban, hogy valójában ő, nem pedig fivére, a "királyok királya" volt a hatalom birtokosa, és ő volt az, aki arra buzdította 1953-ban megbuktatott testvérét, hogy ragadja meg a lehetőséget, és térjen vissza a hatalomba az amerikai támogatással szervezett puccsal.

A hercegnő - akit szépsége teljében, hollófekete hajjal és vörös ajkakkal Andy Warhol is megörökített - az 1979-es iszlám forradalom és a konzervatív fordulat után tragédiák sorát szenvedte el. Bérgyilkosok megölték a fiát Párizsban, testvére, a sah is meghalt pár évvel a forradalom után. Egyik unokahúgát kábítószer-túladagolás miatt veszítette el 2001-ben, egyik unokaöccse pedig öngyilkos lett tíz évre rá.

Asraf Pahlavi mindig védelmébe vette bátyja uralkodását, és ragaszkodott királyi múltjának emlékeihez. "Esténként, amikor aludni megyek, megrohamoznak a gondolatok. Hajnali ötig-hatig fent vagyok. Olvasok, filmet nézek, próbálok nem gondolkozni. De az emlékek nem hagynak nyugodni" - mondta évtizedekkel ezelőtt az AP amerikai hírügynökségnek adott párizsi interjújában.

A hercegnő 1919. október 26-án született. Kíméletlen és zsarnoki apja az iráni kozák ezred egyszerű katonájából lett kormányfő, majd 1925-ben Irán uralkodója. Reza Pahlavi, a Pahlavi-dinasztia megalapítója önkényuralmi eszközökkel uralkodott, de modernizálta országát. 1941-ben a szövetségesek lemondatták, mert úgy vélték, túlságosan szimpatizál a náci Németországgal. Örökébe fia, Mohammed Reza Pahlavi lépett.

Az új sah korántsem volt olyan erős és tehetséges, mint apja, ha jól mentek a dolgok, sütkérezett a sikerben, de a rossz híreket nem volt hajlandó meghallani, és nem tűrte a bírálatot.

A valódi hatalom kezdetben a nacionalista Mohamed Moszadek kormányfő kezében volt, aki 1951-ben államosította a brit tulajdonú olajcégeket. A sah 1953-ban az ország elhagyására kényszerült, pár nappal később azonban visszatérhetett, mert egy amerikai támogatással szervezett puccs megbuktatta Moszadeket. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA 2000-ben nyilvánosságra került aktái szerint a döntésképtelen sah helyett az uralkodó "lendületes és erélyes" ikertestvérével kezdtek tárgyalni, aki aztán egy amerikai tábornok segítségével meggyőzte a sahot, hogy álljon a puccs élére.

Az egyre inkább elnyomó rendszerben, amelyben a lakosságot a félelmetes titkosrendőrség, a SZAVAK tartotta rettegésben, a hercegnő sem volt tétlen, kinevezték az ENSZ-hez, bár inkább költekező életmódja és utazgatásai miatt lehetett hallani róla, és gyakran fordult meg kaszinókban a Riviérán. A francia sajtó egyszerűen csak fekete párducként emlegette. 1977-ben meg akarták ölni Cannes-ban, de túlélte a merényletet, amelyben azonban asszisztense meghalt, sofőrje pedig megsebesült.

A sah politikai ellenzéke korrupcióval vádolta, de nemcsak emiatt, hanem szeretőinek állítólagos nagy száma miatt is bírálta. A hercegnő iráni színészekkel és közszereplőkkel keveredett viszonyba. Õ és húga az első iráni nők között voltak, akik a síita ország hagyományait megtörve fedetlen fejjel mutatkoztak az utcán. Azt pletykálták róla, hogy olyan féltékeny volt fivére második feleségére, a szomorú szemű Szorajára, hogy az esküvő előtt egy hónappal szalmonellával fertőzte meg.

Az 1979-es forradalom után Asraf Pahlavi Párizs, New York és Monte-Carlo között ingázott, közzétette emlékiratait. "Ha valóban lett volna 65 milliárd dollárunk, ahogy azt néhányan mondogatták, a bátyám halála után könnyűszerrel visszaszerezhettük volna a hatalmat Iránban" - mondta 1983-ban, három évvel testvére halálát követően.

A hercegnő háromszor ment férjhez, de mindegyik házassága válással végződött. Három gyereke született. Idővel eltűnt a nyilvánosság szeme elől, noha 1994-ben Richard Nixon egykor amerikai elnök temetésén például megjelent.

Mindvégig azt hangoztatta, hogy semmit sem bánt meg. "Ugyanazokat a dolgokat tenném. De már vége, emlék csupán. Így is jutott ötven év nagyság és dicsőség" - fogalmazott egy alkalommal.

Címlapról ajánljuk
Videó a Hamász túszairól: valóság vagy propaganda?

Videó a Hamász túszairól: valóság vagy propaganda?

A Hamász által elrabolt izraeliek körülbelül fele már meghalt Gázában. Ezt állította egy izraeli-amerikai túsz, akinek videóját szerdán tette közzé a Hamász. A felvételt propagandának minősítették – mivel azt Izraelnek a Rafah gázai város ellen készülő támadása előtt adták ki.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×