Kubában került elő egy eltűnt amerikai rakéta

InfoRádió / MTI
2016. január 8. 08:28
Kubában került elő egy eltűnt amerikai Hellfire levegő-föld rakéta - jelentette pénteken a The Wall Street Journal.

Az amerikai gazdasági-politikai napilap szerint az ügyet vizsgálók most arra szeretnének fényt deríteni, hogy valamilyen hiba vagy szándékos bűncselekmény folytán került-e az amerikai fegyver a szigetországba. Washington egyelőre hiába próbál nyomást gyakorolni Havannára, hogy szolgáltassa vissza a robbanótöltet nélküli rakétát.

A lap szerint az Egyesült Államok nem attól tart, hogy Kuba szétszedi és lemásolja a rakétát, hanem inkább attól, hogy továbbadja a technológiát Kínának, Észak-Koreának vagy Oroszországnak.

A Hellfire rakétát a gyártó küldte 2014 elején Spanyolországba, egy NATO-hadgyakorlatra. Ezt követően vissza kellett volna juttatni Amerikába, de Madridban kiderült, hogy nyoma veszett a rakétának, amely több szállítócég kezén is átment.

Az amerikai hatóságoknak sikerült megállapítaniuk, hogy a fegyvert az Air France által használt egyik kamionnal vitték ki a párizsi Charles de Gaulle repülőtérre, ahonnan a francia légitársaság egyik járatán szállították Kubába. A gyártó Lockheed Martin 2014 júniusában jelezte az amerikai külügyminisztériumnak a fegyver eltűnését.

Az AGM-114 Hellfire az amerikai hadsereg legfontosabb precíziós csapásmérő levegő-föld rakétája, amely helikopterről, repülőről, drónról vagy hajóról is indítható. Amerikán kívül még több mint 25 ország hadserege használja.