Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hamarosan elkészül a lengyel szupermarket-különadó törvény

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A lengyel kormány tíz napon belül elkészül a szupermarket-adótörvény tervezetével.

Henryk Kowalczyk tárca nélküli miniszter, az Állandó Miniszterelnöki Tanács elnöke a kiskereskedelmi hálózatok képviselőivel pénteken folytatott megbeszélést követően újságírókat arról tájékoztatta, hogy a törvénytervezetből valószínűleg ejtik az üzletek hasznos alapterületére vonatkozó kikötést. "Minden érintett fél egyetértett abban, hogy ezt a feltétel felesleges" - mondta. A kiskereskedelmi láncok különadója forgalomarányos és progresszív lesz - tette hozzá.

Az alacsony forgalmú üzletek "semmiképpen nem fognak adót fizetni" - szögezte le Henryk Kowalczyk a TVN24 BiS tévécsatornának adott interjúban, és Pawel Szalamacha pénzügyminiszterre hivatkozva bejelentette egyúttal azt is, hogy a törvénytervezettel tíz napon belül el is készülnek.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt eredetileg a 250 négyzetmétert meghaladó hasznos alapterületű kiskereskedelmi üzletekre tervezett 2 százalékos forgalmi különadót kivetni, a 2016-os költségvetési törvénytervezetben pedig az adónemre kétmilliárd zloty bevételt irányzott elő.

A lengyel PAP hírügynökséget a kiskereskedelmi ágazat képviselői arról tájékoztatták, hogy a pénteken kialkudott módosítás nem fogja lényegesen érinteni a tervezett adóbevételt.