eur:
392.59
usd:
367.46
bux:
66116.04
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Aggodalmát fejezte ki Oroszország a Mein Kampf új német kiadása miatt

Orosz politikusok és jogvédők bírálták pénteken Adolf Hitler Mein Kampf című művének új, jegyzetekkel ellátott németországi kritikai kiadását, amely pénteken jelent meg a könyvesboltokban.

"A németek helyében ezt még egyszer átgondolnám" - mondta Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke az Interfax orosz hírügynökségnek a könyv megjelenése előtt. Szerinte nincs is szükség egy új kiadásra.

Konsztantyin Dolgov, az orosz külügyminisztérium emberi jogi megbízottja a Twitter közösségi oldalon a Mein Kampf újbóli kiadására reagálva azt írta, hogy "különös módja ez a neonácizmus folyamatos európai térnyerése elleni harcnak".

Irina Jarovaja parlamenti képviselő, az állami duma biztonsági bizottságának elnöke szerint a Mein Kampf mostani kiadása "a fasizmus újraéledésének baljós jele" a világon.

Oroszországban törvény tiltja a szélsőséges anyagok terjesztését, ezek közé tartoznak az olyan történelmi náci írások is, mint a Mein Kampf. Fű alatt azonban évek óta hozzá lehet jutni a könyv egy-egy régi példányához.

A második világháborúban 27 millió halottjával az egykori Szovjetunió szenvedte el a legnagyobb veszteséget. Minden év május 9-én katonai parádéval ünnepli az ország a fasizmus felett aratott győzelmet.

A Mein Kampf - Kritikai kiadás című könyvet pénteken mutatták be a müncheni Kortárs Történelmi Intézetben (IfZ). Az IfZ által négyezer példányban megjelentetett, 3500 kritikai jegyzettel kiegészített, 1950 oldalas kötet Adolf Hitler náci diktátor hírhedt művét dolgozza fel, amely a második világháború vége óta először lát napvilágot Németországban.

A Mein Kampf először 1925-ben jelent meg, nyolc évvel Hitler hatalomra jutása előtt. A náci Németország bukása után a szövetségesek a könyv szerzői jogait Bajorországnak adták át. A német hatóságok eddig nem engedélyezték a könyv újranyomását. A német törvények értelmében azonban 70 év után lejárnak a szerzői jogok, így januártól a kiadók szabadon felhasználhatják az eredeti szöveget, amely önállóan, kommentárok nélkül viszont továbbra sem jelenhet meg.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×