Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A lengyel külügyi tárca válaszolt a közmédia miatt kapott uniós kritikára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lengyelország teljes mértékben tiszteletben tartja a média szabadságát és pluralizmusát - áll abban a levélben, amelyben a lengyel külügyminisztérium az Európai Bizottság (EB) első alelnökének a lengyel közmédia átalakítására vonatkozó levelére válaszolt, és amelyet a tárca pénteken honlapján ismertetett.

Frans Timmermans bizottsági alelnök az elmúlt év végén fordult Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszterhez és Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszterhez, tájékoztatást kérve a lengyel médiatörvénynek a parlamentben megszavazott, közben hatályba is lépett módosításáról. Az úgynevezett kis médiatörvényt a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) a következő hónapokban végrehajtandó közmédiareform első lépésének tartja.

Timmermans az említett levélben az iránt érdeklődött, hogy annak előkészítésekor mennyiben vették figyelembe a hatályos közösségi szabályozást, továbbá a média sokszínűségének a követelményét.

A válaszlevélben Aleksander Stepkowski, a lengyel külügyi tárca államtitkár-helyettese rámutatott: nincs összefüggés a kis médiatörvény és a Timmermans által idézett, az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló, 2010-ben elfogadott uniós irányelv között. A törvénymódosítás ugyanis "az állami tulajdonú részvénytársaságok esetében gyakorolt tulajdonosi hatáskört" érinti, és "semmiképpen sem tekinthető a 2010/13/EU irányelv végrehajtási eszközének".

Stepkowski a levélben biztosítja Timmermanst, hogy sérthetetlen marad a lengyel országos rádió- és televíziótanács (KRRiT) eddigi hatásköre, ezen belül az a joga is, hogy pluralizmust biztosítsa. Az államtitkár-helyettes megjegyezte, hogy az uniós jog nem követeli meg, hogy a tagállamokban működő médiatanácsoknak joguk legyen a média felügyelőtanácsainak összetételéről dönteni. Ezzel vélhetően arra utalt, hogy a kis médiatörvény megszüntette az előző lengyel kormány idején bevezetett gyakorlatot, miszerint a KRRiT pályázatokon választotta ki a közmédia és a felügyelőbizottságok vezetőit.

A lengyel kormány "teljes mértékben tiszteletben tartja a szólásszabadságot" - áll a levélben. Stepkowski leszögezi: Varsó készen áll az Európai Bizottsággal való együttműködésre, erre azonban "kedvezőtlen hatással" lenne, ha a lengyel kormányt " igazságtalan, részrehajló és politikai indíttatású kijelentéseken alapuló" támadások érnék. A levélíró szerint Timmermans korábban "félrevezető" tájékoztatást kaphatott Lengyelországról.

A PiS-kormány a médiareform során a Lengyel Újságíró Szövetség (SDP) követeléseinek kíván eleget tenni - írja Stepkowski. A Nemzetközi Újságíró Szövetség (FIJ) tagjaként működő szervezet a lengyel közmédia mélyreható reformját követelte, arra hivatkozva, hogy az utóbbi évek gyakorlata ellentmondott a médiapluralizmus elveinek.

A kis médiatörvény és a lengyel közmédia következő hónapokban megvalósítandó reformja egyes uniós tisztségviselők, az Európa Tanács, valamint a nemzetközi újságíró szervezetek éles tiltakozását váltotta ki. Az EB a biztosok következő tanácskozásán, január 13-án tart vitát a jogállamiság általános lengyelországi helyzetéről, ezen belül a médiareformról.