eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A botrány után fokozzák a biztonsági intézkedéseket Németországban

A biztonsági intézkedések fokozását rendelte el Thomas de Maiziére német belügyminiszter pénteken a szilveszter éjszaka Kölnben nők ellen elkövetett támadásokra válaszul. Wolfgang Albers kölni rendőrfőkapitányt, aki az esetek kapcsán adott rendőrségi tájékoztatás miatt széles körben bírálatok kereszttüzébe került, pénteken nyugállományba helyezték.

Albersnek azt vetették a szemére, hogy a támadások után nem tájékoztatta időben a nyilvánosságot a történtekről és egyebek mellett a gyanúsítottak származásával kapcsolatos információkat tartott vissza.

A Kölner Stadt-Anzeiger című újság egyik pénteki jelentése szerint a kölni rendőrség illetékesei szándékosan titokban tartották a főpályaudvar környéki zaklatások elkövetőinek származását. A lap arról írt, hogy a rendőrség vezetői számára nyilvánvalóan már szilveszter éjjel világos volt, hogy a nagyjából száz igazoltatott férfi között sok a szíriai, iraki és afganisztáni menekült, akik csak rövid ideje élnek Németországban.

A rendőrség illetékes szolgálati csoportjának vezetője a Kölner Stadt-Anzeiger értesülése szerint szándékosan azért nem nevezte meg az igazoltatott férfiak származását, mert az számára "politikailag kényes" ügynek tűnt.

A Német Újságíró Szövetség (DJV) elnöke pénteken bírálta a rendőrség "félretájékoztatási" politikáját.

Angela Merkel német kancellár szóvivője, Georg Streiter pénteken Berlinben kijelentette: a kancellárnak fontos, hogy a teljes igazság kiderüljön, és hogy semmilyen információt ne tartsanak vissza vagy szépítsenek meg.

Thomas de Maiziére német belügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lapnak nyilatkozva pénteken óva intett attól, hogy a rendőrség "öncenzúrát" alkalmazzon az olyan támadásokkal kapcsolatban, amelyeket migránsok követhettek el. A migránsok általános gyanú alá helyezése éppúgy helytelen, mint ahogy a bűnözők származásának tabutémává tétele is - mondta Maiziére, aki szerint nem szabad, hogy a hallgatás spirálja alakuljon ki, és különösen azt nem, hogy ez rendőrségtől induljon ki. Ha a bűncselekmények elkövetőinek migrációs, vagy menekültügyi hátterük van, azt nem szabad elhallgatni - mondta a belügyminiszter.

A tárcavezető a Rheinische Post című düsseldorfi újságnak nyilatkozva közölte, a német rendőrség fokozza a biztonsági intézkedéseket, válaszul a Kölnben szilveszterkor történt tömeges molesztálásokra. Hangsúlyozta, mindent meg kell tenni azért, hogy a jövőben ne forduljanak elő hasonló esetek. A belügyi tárcavezető a megelőző felvilágosítást, a gyülekezésre alkalmas tereken a térfigyelő kamerák számának növelését, a rendőrök nagyobb utcai jelenlétét és a kemény büntetéseket említette az intézkedések között. Mint mondta, mindehhez "természetesen" hozzátartozik az is, hogy Németországból ki fogják utasítani azokat a külföldieket, akik komolyabb bűncselekményeket követnek el.

Sigmar Gabriel német szociáldemokrata vezető, alkancellár pénteken kijelentette, a külföldi bűnözőknek hazájukban kellene letölteniük a büntetésüket. A politikus a Bild német napilapnak nyilatkozva sürgetett kemény állami fellépést az elkövetőkkel szemben, s annak lehetőségét is megfontolandónak mondta, hogy a bűnelkövető menedékkérőket hazatoloncolják.

"Miért fizessék német adófizetők külföldi bűnözők büntetés-végrehajtási költségeit?" - tette fel a kérdést a szociáldemokrata politikus, aki szerint az elrettentő ereje is nagyobb annak, ha valakinek azzal kell szembenéznie, hogy otthon kell letöltenie a büntetését egy német börtön helyett.

Tobias Plate, a német belügyminisztérium szóvivője pénteken közölte, harmincegy olyan embert, köztük tizennyolc olyan menedékkérőt azonosított a német szövetségi rendőrség, akiknek a gyanú szerint közük lehetett a szilveszter éjszaka Kölnben nők ellen elkövetett támadásokhoz. Információi szerint a gyanúsítottak közül kilencen algériaiak, nyolcan marokkóiak, öten irániak és négyen szíriaiak voltak. Ezen felül két német, egy iraki, egy szerb és egy amerikai állampolgárt gyanúsítanak a szilveszteri bűncselekmények elkövetésével. A szóvivő hozzátette, a német szövetségi rendőrség által feltárt bűntények többsége lopáshoz és testi sértéshez kapcsolódik, szexuális zaklatással három áll összefüggésben. A Spiegel Online német hírportál pénteken arról számolt be, hogy a kölni támadásokkor ellopott mobiltelefonok némelyikét menekültszállásokon, vagy azok közelében lelték fel.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke nem készül rendkívüli EU-csúcsot összehívni a Kölnben szilveszter éjjel nők ellen elkövetett támadások miatt, illetve ilyen jellegű megkeresést sem kapott eddig Pozsonyból - közölte Tusk szóvivője pénteken Brüsszelben. "Egyelőre nem kaptunk megkeresést rendkívüli EU-csúcstalálkozó megtartásához" - mondta Tusk szóvivője.

A szóvivő Robert Fico szlovák kormányfő azon pénteki bejelentésére reagált, amely szerint Fico javasolni fogja rendkívüli EU-csúcs összehívását a szilveszter éjjel nőket ért támadások miatt.

A finn és a svéd rendőrség közölte, Finnország fővárosában és Svédországban is történtek szilveszter éjjel a kölnihez hasonló bűncselekmények. Helsinkiben számos nőt zaklattak szexuálisan szilveszterkor, amire ilyen formában korábban még soha nem volt példa, vagyis "egy teljesen új jelenségről" van szó - mondta csütörtökön Ilkka Koskimaki helyettes rendőrfőnök.

Kölnben szilveszter éjszakáján mintegy ezer, többségében külföldi származású fiatalember csoportokra oszolva nőket támadott meg. A német rendőrséghez azóta már mintegy kétszáz feljelentés érkezett. Németország más városaiban, sőt Svájcban és Ausztriában is történtek hasonló incidensek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×