Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Új indulója lesz az amerikai elnökválasztási küzdelemnek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Várhatóan újabb jelölttel bővül az amerikai elnökjelöltségre pályázók tábora. Gary Johnson, a Libertariánus Párt színeiben veti magát a küzdelembe.

A 63 éves politikus korántsem ismeretlen az amerikai politikában. Kétszer volt kormányzó Új-Mexikó államban, és 2012-ben is indult az elnökválasztáson, akkor is a Libertariánus Párt jelöltjeként. Akkor valamivel több mint egymillió-kétszázhetvenötezer szavazatot kapott, amit a párt negyvenéves történetében a legnagyobb szavazatarányként tartanak számon.

"Ma egyetlen pártban sincs helye annak, aki fiskális kérdésekben konzervatív álláspontot képvisel, társadalmi ügyekben pedig liberális véleményt vall" - mondta az egyébként üzletember Johnson a The Washington Postnak adott szerdai interjújában. Szerinte Rand Paul (Kentucky állam szenátora, republikánus elnökjelölt-aspiráns) megpróbált fiskális konzervatívként mutatkozni, de az elmúlt hetek kampányrendezvényei és felmérései Iowában és New Hampshire-ben azt mutatják, hogy az ilyen nézetekkel rokonszenvező választók inkább Donald Trumphoz húznak.

"Azt hiszem, 2012-ben sokan csak a republikánus jelölt, Mitt Romney személye miatt szavaztak mégis inkább (Barack) Obamára. Ezeket a szavazókat Hillary Clinton nem tudja meggyőzni, s ha a republikánusok elnökjelöltje Donald Trump lesz, akkor tényleg sok ember szeretne más alternatívát" - fogalmazott Gary Johnson.