eur:
394.02
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Svájcban is voltak szexuális zaklatások szilveszterkor

A hamburgi rendőrség szerint csütörtökig 70 feljelentést tettek a hatóságoknál a nők ellen szilveszter éjjel elkövetett tömeges szexuális zaklatásokat és rablásokat követően. Hasonló esetek történtek Svájcban is, ahol eddig fél tucat nő tett feljelentést szexuális zaklatás miatt.

Zürichben fél tucat nő tett feljelentést, azt állítva, hogy a szilveszteri tűzijátékot követően meglopták és szexuálisan zaklatták őket. A svájci rendőrség szerint az embertömegben több sötétbőrű férfi támadt rájuk. A hatóságok további szemtanúk és lehetséges áldozatok után kutatnak.

A hamburgi atrocitások nagyrészt az ottani piroslámpás negyed híres Reeperbahn nevű utcájában történtek, de három eset a belváros egy másik utcájában, a Jungfernstiegen történt. Azok során többek között verbálisan inzultáltak, fogdostak nőket, valamint elvették mobiltelefonjukat, okmányaikat és pénzüket csoportokba verődött támadók. Szemtanúk egybehangzó nyilatkozata szerint a támadók "kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak".

A hamburgi rendőrség szerint a nőket minden esetben zaklatták, 23 esetben meglopták, vagy kirabolták őket, míg két esetben testi sértés miatt történt feljelentés. Válaszul a támadásokra, a városi rendőrség megerősítette jelenlétét Hamburgban.

Stuttgartban eddig "bő egy tucat" feljelentés érkezett - közölték német rendőrségi források csütörtökön, és hozzáfűzték, hogy a tettesek más német nagyvárosokban történt támadásokhoz hasonlóan jártak el. A nők útját csoportba verődve zárták el, zaklatták és fogdosták őket az elkövetők, néhány esetben pedig kézitáskákat és mobiltelefonokat is elloptak - hangzott el rendőrségi és ügyészségi forrásból, amelyek szerint egy 20 éves gyanúsított vizsgálati fogságban van.

Angela Merkel kancellár mellett időközben számos német vezető kereszténydemokrata politikus is megszólalt csütörtökön a nők elleni támadások kapcsán.

Peter Tauber, a Kereszténydemokrata Unió(CDU) főtitkára a német nagyvárosokban több videomegfigyelést, jobb közvilágítást és erősebb rendőrségi jelenlétet követelt.

Thomas de Maiziere belügyminiszter pedig aggodalmát fejezte ki a német társadalomban tapasztalható növekvő agresszió miatt: "A rendőrség iránt tanúsított tiszteletlenség egy viszonylagosan új jelenség. Ugyanakkor az nem a kölni történésektől fogva merült fel. A rendőrök és a közszolgálatban dolgozók ellen tanúsított tiszteletlenség összességében megnövekedett (a társadalom) egy részében, ami a legnagyobb aggodalommal tölt el" - mondta de Maiziere Potsdamban.

A szociáldemokrata Aydan Özoguz bevándorlási, menekültügyi és társadalmi integrációért felelős államminiszter félelmeinek adott hangot a kölni történésekkel kapcsolatban megfogalmazott szélsőjobboldali válaszok miatt. "Megriaszt engem, hogy a szélsőjobboldaliak a támadásokat hogyan használják fel uszításra és a menekültek elleni hangulatkeltésre" - nyilatkozta Özoguz a német sajtóban, és arra figyelmeztetett, hogy ne fogalmazzanak meg általános vádakat a menekültekkel szemben.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×