Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Salzburgban is több nőt ért a kölnihez hasonló támadás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szilveszter éjszakáján Kölnben és más német városokban nők ellen elkövetett támadásokhoz hasonló salzburgi esetekről számolt be csütörtökön az osztrák város rendőrsége. Finnországban a kölnihez hasonló szilveszter éjszakai bűncselekményekre történtek előkészületek menekültek részvételével - közölte az Yle közszolgálati televízióban csütörtökön Petteri Orpo belügyminiszter.

Egy fiatal osztrák nő január negyedikén tett rendőrségi feljelentést, amelyben az olvasható, hogy szilveszter éjszaka két férfi fogdosta a salzburgi Residenzplatz téren. Ezt követően további esetekre derült fény: egy 28 éves afgán férfi egy 58 éves salzburgi nőt, egy 23 éves szíriai férfi egy húszéves bajor nőt zaklatott szexuálisan.

A salzburgi rendőrség egyik szóvivője az esetek csütörtöki nyilvánosságra kerülése kapcsán azt mondta, nem a támadások elhallgatásáról van szó, sokkal inkább arról, hogy az érintettek a németországi történésekről szóló sajtómegjelenésekből bátorságot merítve fordultak a hatóságokhoz.

Finnországban is terveztek hasonló bűncselekményeket


Finnországban a kölnihez hasonló szilveszter éjszakai bűncselekményekre történtek előkészületek menekültek részvételével - közölte az Yle közszolgálati televízióban csütörtökön Petteri Orpo belügyminiszter.

"A rendőrség olyan adatokkal rendelkezik, hogy Finnországban is terveztek szilveszter éjszakára bűncselekményeket" - mondta a tárcavezető. Ezekhez a tervekhez köze volt hat iraki állampolgárnak, akit a rendőrség december 31-én őrizetbe vett egy befogadóközpontban, Kirkkonummi városában - tette hozzá.

A finn rendőrség azt közölte, hogy az őrizetbe vetteket bűncselekményre való felbujtással gyanúsítják, és "a közrend és közbiztonság fenntartásának" megfontolásából rendelték el velük szemben a kényszerintézkedést. A rendőrség azonban nem tette közzé, hogy milyen jellegű bűncselekményről lehet szó, csupán annyit közölt, hogy az ügy részleteit később hozzák nyilvánosságra.

Kölnben szilveszter éjszakáján mintegy ezer "arab és észak-afrikai kinézetű" fiatalember csoportokra oszolva nőket támadott meg. A német rendőrséghez azóta már több mint száz feljelentés érkezett. Nem zárják ki, hogy a támadók között migránsok is lehettek.

A finn bevándorlási hivatal adatai szerint 2015-ben mintegy 32,5 ezer menekült érkezett Finnországba, többségükben Irakból. 2014-ben a menedékkérők száma még csak 4 ezer körüli volt. Zömük az ország északi részén, a svéd-finn határon át érkezett, de sokan más útvonalat választottak, Németországból komppal vagy észak felől, Oroszország és Lappföld határán átkelve jöttek Finnországba.