Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Merkel: Nem akarok konkrét fenyegetéseket tenni, de...

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A schengeni övezet csak akkor működik, ha mindenki kiveszi a részét a menekültválság kezeléséből - jelentette ki Angela Merkel német kancellár a Berlinbe látogató Dacian Ciolos román miniszterelnökkel tartott találkozója utáni közös sajtótájékoztatójukon csütörtökön.

"Nem akarok konkrét fenyegetéseket tenni ... de annyit szeretnék mondani, hogy a schengeni rendszer csak akkor működhet, ha a menekültek kérdésében és a külső határok védelmében közös felelősségvállalás történik" - mondta Merkel.

Németország közel 1,1 millió menedékkérőt regisztrált tavaly, ugyanakkor a német kancellárnak egyelőre nem sikerült elérnie azt, hogy több EU-tagállam kivegye a részét a menekültválság kezeléséből. A válság adta nehézségeket jól mutatja az, hogy több európai országhoz hasonlóan Németország is ideiglenesen visszaállította az ellenőrzést a más EU-tagokkal közös határai egyes részein.

A sajtótájékoztatón elmondta, Németország értékeli azt, hogy Románia megerősítette határait - így az Európai Unió külső határait -, de mielőtt Románia csatlakozna a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez, Berlin szeretné látni az Európai Bizottságnak (EB) az úgynevezett Együttműködési és Értékelési Mechanizmust (CVM) keretében készített következő országjelentését. Az EB 2007 óta rendszeresen jelentéseket tesz közzé a román igazságszolgáltatás működéséről. Tavalyi jelentésben megállapította: az utóbbi évben folytatódtak a romániai reformok, komoly aggodalmakat keltenek azonban az igazságszolgáltatás függetlenségét veszélyeztető támadások, akárcsak a politikusoknak a korrupcióellenes harccal szembeni ellenállása.

Angela Merkel annak a reményének adott hangot, hogy az idei CVM jelentés kedvezően fogja értékelni a romániai korrupció ellen tett intézkedések fejleményeit. Hangsúlyozta, hogy Románia csatlakozása a schengeni övezethez a korrupció visszaszorítására tett erőfeszítéseknek megfelelően fog előrehaladni.