Jelentős kormányátalakítást jelentettek be Tunéziában

InfoRádió / MTI
2016. január 7. 08:36
Tucatnyi tárca vezetését érintő kormányátalakítást jelentett be Habíb Eszid tunéziai miniszterelnök szerdán, hogy a személycserék révén javítson az ország súlyos gazdasági és biztonsági helyzetén.

A kormányfő többek között a belügyi, igazságügyi és külügyi minisztériumok élére is új vezetőket nevezett ki. Bár szerdai bejelentésekor nem indokolta a lépést, a múlt év végén már közölte, hogy személycseréket fog hozni a kabinet hatékonyságának javítása érdekében. A lépés összesen 12 minisztérium vezetését érinti.

A 2011-es "arab tavasz" bölcsőjének számító észak-afrikai országban november vége óta szükségállapot van érvényben a terrorveszély miatt. Az intézkedést az elnöki őrség egyik autóbusza ellen elkövetett, 13 halálos áldozatot követelő támadás után vezették be, amelyet az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalt magára.

A tavalyi évben két további súlyos terrortámadás is történt Tunéziában, júniusban 38 turista életét oltották ki fegyveresek egy tengerparti hotelben Szúszában, márciusban pedig 21 embert öltek meg a tuniszi Bardo múzeumban.

Mindazonáltal - a rossz biztonsági helyzet ellenére - Tunézia az arab tavasz által érintett többi országgal ellentétben nem süllyedt erőszakba és sikeres demokratikus átmeneten van túl.