Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az alapvető európai értékeket kérdőjelezi meg a lengyel médiatörvény a francia kulturális miniszter szerint

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az alapvető európai értékek kérdőjeleződtek meg néhány országban, köztük Lengyelországban, az államnak a közmédia feletti ellenőrzését kiterjesztő törvények elfogadását követően - mondta csütörtökön Fleur Pellerin francia kulturális miniszter.

"Franciaország és a kulturális minisztérium nagyon aggasztónak tartja a magyarországi és a Lengyelországban kialakuló helyzetet" - hangsúlyozta Pellerin, aki a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadás évfordulója alkalmából fogadta Párizsban a sajtó képviselőit.

"Európa nem csupán a piacról szól. Ez az építmény olyan értékeken nyugszik, amelyeket mindannyian vallunk, és úgy gondolom, hogy manapság e közös értékek alapjaiban kérdőjeleződtek meg" - fogalmazott a tárcavezető. Pellerin reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy az európai uniós biztosok következő, január 13-i tanácskozása alkalmat ad Európának és Franciaországnak, hogy ezeket az értékeket megerősítsék és kiálljanak amellett, hogy egyes tagállamok által meghozott néhány döntés nem egyeztethető össze ezekkel az értékekkel.

Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön aláírta a lengyel médiatörvény módosítását. A jogszabály éles bírálatokat váltott ki külföldön és belföldön egyaránt. Az ügyet az Európai Bizottság is napirendre tűzte a biztosok következő tanácskozásán, s azt a jogállamiság általános lengyelországi helyzetének keretében január 13-án tervezik megvitatni.