eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Alabama állam beperli az amerikai szövetségi kormányt a szír menekültek miatt

Pert indított Alabama állam az amerikai kormány ellen, mert nem akar befogadni Szíriából, vagy más országokból érkező menekülteket - közölte Robert Bentley kormányzó csütörtökön.

A perkérelmet az alabamai kormány már be is nyújtotta a déli állam szövetségi bíróságán. A hivatalos indoklás szerint azért viszik ítélőszék elé az ügyet, mert Washington nem látta el elegendő információval az alabamai tisztségviselőket a befogadandó szír menekültekkel kapcsolatban. Alabama érvelése szerint a központi kormány nem tartotta be az 1980-as menekültekről szóló szövetségi törvénynek azt a részletét, amely szerint a hatalomnak "gyakran kell tanácskoznia" azokkal az államokkal, amelyeknek menekülteket kell befogadniuk.

A republikánus párti Bentley a tavaly novemberi, párizsi támadások után jelentette be, hogy Alabama nem hajlandó Szíriából és a térségből érkező menekülteket befogadni. Csütörtöki közleményében ezt az álláspontját a menekültek jelentette biztonsági kockázattal indokolta. Alabama azt követeli a kormánytól, hogy osszon meg a déli állammal minden birtokában lévő adatot a menekültekről, és további betelepítéseket ne helyezzen kilátásba, amíg ez nem történik meg.

Alabama a második szövetségi állam, amely pert indított Washington ellen ez ügyben. Texas tavaly decemberben nyújtott be perkérelmet hasonló indoklással.

Alabama más - az Egyesült Államokban ma fontosnak számító - kérdésben is "szembe megy" a szövetségi kormánnyal. Szerdán este az alabamai legfelső bíróság főbírája, Roy Moore elrendelte, hogy az állam területén a bírók nem adhatnak ki azonos neműek házasságáról szóló igazolást.

Ezt annak ellenére tette, hogy tavaly június óta Alabamában is kötelező érvényű az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság döntése, miszerint az azonos nemű párok házasságkötése jogszerű az Egyesült Államok összes államában.

Roy Moore főbíró közölte, az alabamai bíróknak az alabamai állam legfelső bíróságának döntése alapján kell eljárniuk, és amíg a bírói testület másképpen nem határoz, addig hivatali kötelességük az igazolások megtagadása.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×