Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Mein Kampf fontos lehet az oktatásban a bajor kulturális miniszter szerint

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A bajor kulturális miniszter lehetségesnek tartja, hogy az iskolákban használják Adolf Hitler politikai kiáltványa, a Mein Kampf tudósok kritikai jegyzeteivel ellátott kiadását, amelyet pénteken mutatnak be Münchenben.

Ludwig Spaenle szerint a könyv elsősorban a történelmet és társadalomtudományt oktató pedagógusokat segítheti forrásként az oktatásban. Fontos, hogy a könyvet és kijelentéseit a megfelelő történelmi környezetbe ágyazva, történelemkritikai elemzésnek alávetve mutassák be - hangsúlyozta Spaenle.

A Mein Kampf először 1925-ben jelent meg, nyolc évvel Hitler hatalomra jutása előtt. A náci Németország bukása után a szövetségesek a könyv szerzői jogait Bajorországnak adták át.

A német hatóságok eddig nem engedélyezték a könyv újranyomását. A német törvények értelmében azonban 70 év után lejárnak a szerzői jogok, így januártól a kiadók szabadon felhasználhatják az eredeti szöveget, amely önállóan, kommentárok nélkül viszont továbbra sem jelenhet meg.

Decemberben bejelentették, hogy korlátozni fogják a kiadás lehetőségét, mert attól tartanak, hogy a könyv újranyomása feltüzelheti a neonáci ideológiát.

A müncheni Kortárs Történelmi Intézet (IfZ) négyezer példányban adja ki a 3500 jegyzettel ellátott, 1950 oldalas kötetet. Az intézet igazgatója, Andreas Wirsching korábban elmondta: a szakértők kommentárjaival kibővített kiadás "eloszlatja a könyvet övező mítoszt".