Merkel időt kért

InfoRádió / MTI
2016. január 6. 23:31
Továbbra sincs egyetértés Németország menekültpolitikájával kapcsolatban a két keresztény párt, egyben koalíciós partner, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) között. A kisebbik konzervatív párt, a CSU szerda este Wildbad Kreuthban kezdődött évnyitó értekezletén a menekültpolitika fő irányelveit illetően továbbra is fennmaradtak a nézeteltérések a CDU elnöke, Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer CSU-elnök, bajor tartományi miniszterelnök között.

A CSU parlamenti képviselőinek csoportja immár 40-ik alkalommal tartja szokásos évnyitó értekezletét, azon ugyanakkor első ízben vesz részt a testvérpárt, a CDU elnöke, Angela Merkel kancellár.

A zárt ajtók mögött folyó tanácskozásról kiszivárgott értesülések szerint Seehofer - a korábbi hírekkel ellentétben - ismét megerősítette azt a korábbi követelését, hogy 200 ezerben szabják meg a Németország által befogadandó menekültek számának felső határát és határidőként 2016 végét említette. Seehofer ezúttal is hangoztatta, hogy fordulatra van szükség 2016-ban a németországi menekültpolitikában. A bajor politikus állítólag azzal érvelt, hogy ha ez nem történik meg, még inkább teret nyernek az uniópártoktól jobbra álló csoportosulások, amivel elsősorban az Alternatíva Németországnak nevű pártra utalt.

Mindehhez ugyanakkor a CSU vezetője hozzátette, hogy nem akar semmiféle szakadást az uniópártok között. "Azt szeretném, hogy jól együttműködjünk a kancellárral" - jelentette ki a források szerint.

Merkel azonban - mint a források közölték - ezúttal is elutasította a CSU által követelt felső határ rögzítését, valamint azt is, hogy mindehhez határidőt szabjanak. Ehelyett arra szólította fel a CSU-t, hogy több időt adjanak számára.

A résztvevők szerint ugyanakkor kijelentette: a CDU és a CSU teljes mértékben egyetért abban, hogy érezhetően csökkenteni kell a menekültek számát. A kancellár szerint a kérdés az, hogy miként. Erre ő maga igyekezett megadni a választ azzal a kijelentéssel, hogy - mint kiszivárgott - Németország ebben a tekintetben hosszú távon sikeresebb lehet, a ha a külső határok védelmét és a szomszédos országokkal való megállapodásokat helyezi előtérbe a nemzeti intézkedésekkel szemben.

Értesülések szerint az értekezleten meglehetősen feszült volt alégkör. Több mint tizenöten szólaltak fel, és a bajor CSU-képviselők többsége Merkelt határozottabb és gyorsabb cselekvésre szólította fel. A többi között követelték azoknak a menekülteknek a visszatoloncolását, aki nem rendelkeznek a személyazonosság igazolására alkalmas, érvényes okmánnyal.

A január 8-ig tartó tanácskozáson a fő téma a menekültpolitika általánosságban, megfigyelők szerint azonban a vitát minden bizonnyal befolyásolja majd a nők szilveszteri kölni és hamburgi molesztálásának ügye.

Értesülések szerint a csütörtök délelőtti tanácskozáson részt vesz David Cameron brit kormányfő is.