eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Észak-Korea hidrogénbombát robbantott állítása szerint

Az észak-koreai állami média közölte, hogy az ország sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával szerdán.

Az állami televízióban közölt bejelentés szerint az ország "teljes sikerrel" tesztelt egy "miniatürizált" hidrogénbombát, amivel "újabb szintre lépett nukleáris ereje".

Phenjan azt is leszögezte: továbbra is fejleszteni fogja nukleáris programját, hogy "megvédje magát az Egyesült Államok ellenséges lépéseitől". A KCNA hivatalos hírügynökségen keresztül közzétett közlemény mindazonáltal azt állítja, hogy Észak-Korea "felelősségteljes nukleáris hatalomként" fog viselkedni, és csak akkor fogja bevetni nukleáris fegyvereit, ha megsértik szuverenitását.

Nem sokkal korábban a dél-koreai és a kínai földtani intézet arról számolt be, hogy a Richter-skála szerint 4,9 és 5,1 közötti erősségű, emberi tevékenység, feltételezhetően robbanás okozta földrengést észleltek a felszín alatt kis mélységben Észak-Korea északkeleti részén, nem messze Kildzsu városától, amelynek körzetében található a legfőbb észak-koreai nukleáris kísérleti központ is. Phenjan ezen a területen hajtotta végre korábbi atomrobbantásait. Az észlelést az ENSZ és az Egyesült Államok földtani intézete is megerősítette.

Megfigyelők meglepetésként értékelték a szerdai bejelentést.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető december elején utalt rá, hogy a kelet-ázsiai kommunista diktatúrának hidrogénbombája is van, de ezt az Egyesült Államok és Dél-Korea, valamint független szakértők is kétkedve fogadták. Az atommaghasadás elvén alapuló atombombánál sokkalta pusztítóbb erejű a hidrogénbomba, amely a magfúzióval vált ki robbanást; ugyanakkor sokkal nehezebb is létrehozni egy ilyen fegyvert.

Dél-Koreában a hírek hallatán válságtanácskozást kezdett a nemzetbiztonsági tanács Pak Gun Hje elnökasszony vezetésével. A szöuli külügyminisztérium leszögezte, hogy a robbantás a Phenjanra kivetett ENSZ-szankciók megsértésének minősül, amelyre nemzetközi választ kell adni. A dél-koreai hadsereg pedig azt jelentette be, hogy fokozzák Észak-Korea katonai lépéseinek megfigyelését a történtek miatt.

A szöuli kormány közleményében úgy fogalmazott, mindent meg fog tenni, hogy északi szomszédja megfizessen a nukleáris kísérletért.

Abe Sindzó Japán kormányfő közölte, hogy Tokió "határozott választ" fog adni az észak-koreai lépésre, amely veszélyt jelent a szigetország biztonságára nézve. A Japán térségbeli biztonságpolitikai jelenlétének erősítésére törekvő Abe leszögezte, hogy országa nem fogja eltűrni, hogy Phenjan nukleáris fegyvereket hozzon létre.

Diplomáciai források szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán tárgyalni fogja az állítólagos hidrogénbomba-tesztet. Elemzők szerint ha bejelentése igaznak bizonyul, vélhetően újabb nemzetközi szankciókra számíthat a kommunista diktatúra.

Kína még nem reagált a bejelentésre, de a Hszinhua kínai állami hírügynökség emlékeztetett rá, hogy Peking a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésének pártján áll.

Japán tiltakozott az észak-koreai állítólagos hidrogénbombateszt miatt, Tokió a helyzetről tárgyalna Washingtonnal, Moszkvával, Szöullal és Pekinggel - közölte a kormányszóvivő.

"Ezt nem fogadhatjuk el, határozottan tiltakozunk ellene" - szögezte le Szuga Josihide.

A washingtoni Fehér Ház annyit közölt, hogy tud a szokatlan földmozgásról és a phenjani bejelentésről, de egyelőre nem tudja megerősíteni az állítás valódiságát. Mindazonáltal Washington arra szólította fel Phenjant, hogy tegyen eleget nemzetközi kötelezettségeinek, egyúttal pedig általában véve elítélte az ENSZ Biztonsági Tanács határozatainak bármiféle megsértését.

A phenjani rezsim rendszeresen tesz ellenőrizhetetlen kijelentéseket a nukleáris fegyverkezés terén elért képességeivel kapcsolatban. Egyebek közt azt állítja, hogy atomfegyvereivel képes elérni az Egyesült Államok területét, ezt azonban a szakértők többsége egyelőre kizártnak tartja. Azt is kétségbe vonják, hogy Phenjan képes miniatürizált, ballisztikus rakétákra is felszerelhető atomrobbanófejek létrehozására.

Mindazonáltal az ország 2006 és 2013 között már végrehajtott három kísérleti atombomba-robbantást, amelyek nyomán nemzetközi szankciók sorával kénytelen szembenézni. Amerikai és kínai szakértők korábban úgy becsülték, hogy az ország 10-20 atomrobbanófejjel rendelkezhet, bár ezek technológiai színvonala vélhetően relatíve alacsony.

A szerdai robbantás a korábbiaknál erősebb földrengést váltott ki: 2006-ban 3,7-es, 2009-ben 4,5-ös, 2013-ban pedig 4,9-es erősségű földmozgás követte az észak-koreai atomteszteket.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×