eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsa Észak-Korea állítólagos hidrogénbomba-robbantását

Elítélte az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) Észak-Korea állítólagos hidrogénbomba-robbantását, és új szankciókat helyezett kilátásba a Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal szemben - áll a testület szerdai ülése után kiadott közleményében.

Az észak-koreai állami televízióban közölt bejelentés szerint hidrogénbombát teszteltek, amit az ENSZ BT a nukleáris fegyverekre vonatkozó határozatának "nyilvánvaló megsértésének" nevezett. Hozzátette, ennek fényében továbbra is fenyegetve van a nemzetközi béke és biztonság.

A testület emlékeztetett, hogy már korábban leszögezte: egy újabb észak-koreai robbantás esetén "további, jelentős lépéseket" tesz. S bejelentette, hogy most azonnal megkezdik ezek kidolgozását, egy új ENSZ BT-határozat megszövegezését.

Samantha Power, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete új szankciók bevezetésére, "fokozatos nyomásgyakorlásra", és a jelenleg hatályos szankciók szigorú betartására szólította fel a nemzetközi közösséget válaszul a tesztrobbantásra.

Power közleményében hangsúlyozta, hogy a KNDK "elszigetelte magát és szegénységbe taszította a koreai embereket a tömegpusztító fegyverek megszerzése utáni felelőtlen hajszája következtében".

Orosz kollégája, Vitalij Csurkin közölte, "túlzás" volna azt mondani, hogy Oroszország támogatja a további szankciókat. Újságíróknak azt mondta, hogy országa először látni szeretné az ENSZ BT erre vonatkozó határozatának tervezetét.

Ukrajna ENSZ-nagykövete szerint a zárt ülésen senki sem szólalt fel az újabb büntetőintézkedések ellen. Volodimir Jelcsenko megjegyezte, Kína nagykövete semmit sem mondott az ülésen, leszámítva az észak-koreai nukleáris helyzetre vonatkozó "szokásos" álláspontja ismertetését. Kína - amely egyetlen szövetségese Phenjannak - ENSZ-nagykövete nem nyilatkozott újságíróknak az ülés után.

Josikava Motohide japán ENSZ-nagykövet szerint ha a BT nem tesz haladéktalanul jelentős lépéseket és nem fogad el határozatot Észak-Koreával szemben, az a testület hitelességének fog ártani. Ugyanakkor azt nem részletezte, hogy Japán milyen büntetőintézkedéseket üdvözölne. Hozzátette: ezt a BT tizenöt tagállamának kell megvitatnia.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×