eur:
393.82
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A szakértő szerint a szaúdiaknak nem kedvez az iráni olajexport megindulása

Szaúd-Arábia mesterségesen alacsonyan tartja az olaj világpiaci árát, ám az iráni olajexport megindulása számukra nem lesz kedvező - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Külügyi- és Külgazdasági Intézet vezető kutatója. N. Rózsa Erzsébet szerint bár érdekeik sok területen ellentétesek, az Iszlám Állam mindkettejük számára komoly fenyegetést jelent.

Irán a szankciók enyhülésével megkezdte a felkészülést a potenciális külföldi befektetők - például az olajtársaságok - fogadására - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Külügyi- és Külgazdasági Intézet vezető kutatója, N. Rózsa Erzsébet.

"Új típusú szerződésformát vezetnek be. Eszerint amilyen arányban a külföldi befektetőnek része van a vegyes vállalatban - ahol nem ragaszkodnak már hozzá, hogy az irániak legyenek a többségi tulajdonosok -, olyan arányban részesedik a kitermelt olajból, és azt maga adhatja el az adott világpiaci áron" - mondta a kutató.

N. Rózsa Erzsébet hangsúlyozta: az olaj világpiaci árát Szaúd-Arábia akár többlettermeléssel is mesterségesen alacsonyan tartja.

"Ha Irán elkezd a világpiacon olajt eladni - ami azért nem biztos, hogy egyik napról a másikra bekövetkezik, hiszen itt sok helyen most kezdődik a feltárás, a kitermelés, más helyen az infrastruktúrát teljesen fel kell újítani, ezért ez fokozatosan tudna felfutni -, az a szaúdiaknak nem tesz jót" - véli N. Rózsa Erzsébet.

A Külügyi- és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint Szaúd-Arábia egyebek mellett a drágább pala-gáz technológiák miatt is érdekelt az alacsony olajárban.

"Az biztos, hogy ha Irán megjelenik olajeladóként, akkor ez hatalmas tétel lesz, tehát nagyságrendi változást fog jelenteni." - emelte ki a szakértő.

N. Rózsa Erzsébet hozzátette: vannak olyan elemzések, amelyek szerint az iráni olaj piaci megjelenése lenyomja ugyan az árakat, ám néhány éven belül visszatérhet a 200 dolláros olajár is.

Irán és Szaúd-Arábia érdekei sok területen ellentétesek, de az Iszlám Állam mindkettejük számára komoly fenyegetést jelent - mondta a Magyar Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.

További feszültségekre számít Szaúd-Arábia és Irán N. Rózsa Erzsébet, aki azt mondta: a két ország érdekei több területen élesen ütköznek egymással.

"Irakról beszélhetünk, Jemenről - ahol a szaúdiak folyamatosan azt mondják a világnak, hogy ott Irán igenis nagyon komolyan beavatkozik és támogatja a húszi felkelőket. Illetve itt van Szíria is. Közben pedig ebben a zavaros környezetben felnőtt az Iszlám Állam. Ez viszont egy olyan pont lenne, ahol éppen a szaúdi és az iráni érdekek egybeesnének." - fogalmazott a szakértő.

N. Rózsa Erzsébet szerint az Iszlám Állam Irán és Szaúd-Arábia számára is komoly fenyegetést jelent.

"Szaúd-Arábiának azért, mert az Iszlám Államnak a szunnita-iszlám értelmezése nagyon konzervatív. Egyébként mindenki elmondja, hogy rettenetesen közel áll a szaúdi államalapító értelmezéshez, a vahábizmushoz, és éppen ezért mintegy megkérdőjelezi, hogy vajon a szaúdiak-e az igaziak, vagy sem. Irán számára pedig azért, mert ebben a konzervatív vallásértelmezésben a síiták eretnekek." - fejtette ki a kutató.

N. Rózsa Erzsébet hozzátette: az iráni atomprogramról született megállapodás, az Egyesült Államok és Irán közeledése az öböl szinte minden arab államát komoly aggodalommal töltötte el.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán, Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×