Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hillary Clintont támadták a republikánus elnökjelölt-aspiránsok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hillary Clinton demokrata párti politikus korábbi, rossznak minősített döntéseit támadták a vasárnap délelőtti tévés vitaműsorokban a republikánus párti elnökjelöltségre pályázó vetélytársak, akik Barack Obama demokrata párti elnököt sem kímélték.

Donald Trump a CBS televízió vendége volt, Chris Christie és Jeb Bush pedig a Fox televízió délelőtti politikai vitaműsorában fejtette ki véleményét.

Trump, a republikánusok elnökjelölt-aspiránsa azt hangoztatta, hogy a Barack Obama első elnöki ciklusában külügyminiszterként tevékenykedő Hillary Clinton rossz döntései szükségtelen haláleseteket okoztak - mint mondta - a Közel-Keleten mind az ameriakaiaknak, mind a fogadó országban. "Hozzá nem értő döntéseivel szörnyű haláleseteket idézett elő, mostani problémáink jó részét ő okozta. Mondhatnánk azt is, hogy a jelenlegi migrációs hullámot ő idézte elő" - fogalmazott Trump.

Az elnökségjelöltséget ambicionáló üzletember ezzel a líbiai Benghaziban történtekre utalt. Benghaziban ugyanis 2012 őszén fegyveresek támadták meg az amerikai főkonzulátust, és másokkal együtt meggyilkolták a főkonzult is. Később kiderült, hogy a diplomata sorozatosan jelezte, támadás várható, mindenki veszélyben van, a Clinton vezette külügyminisztérium azonban figyelmen kívül hagyta diplomatája segélykérő jelzéseit.

A műsorban Trump egyébként ezúttal is kifejtette azt a véleményét, hogy Szaddám Huszein volt iraki elnök elmozdítása vezetett az Iszlám Állam nevű terrorszervezet felemelkedéséhez, ugyanakkor elismerte, hogy az ő felhívása a muszlimok amerikai beutazásának megtiltására ugyancsak hozzájárult a muszlim világ radikalizálódásához. (Az al-Shabab nevű terrorszervezet most éppen Trump e felhívásáról készített videóval toboroz terroristákat.) "Mit teszek majd most? Mondom, amit mondanom kell" - fejtegette a műsorban Trump. Szerinte előbb meg kell találni, hogy mi is a probléma, majd aztán megoldani.

A Fox televízió vitaműsorában Chris Christie New Jersey kormányzója és Jeb Bush volt floridai kormányzó - mindketten a republikánus párti elnökjelöltségért küzdenek - szintén Hillary Clintont támadta, de egyikük sem fukarkodott Barack Obama bírálatával sem. Christie szerint Obama olyan "mint egy sértődékeny gyerek, amikor nem kapja meg azt, mit akar"... Christie az elnöknek a fegyverviselési szabályok szigorítására tervezett intézkedéseiről beszélt, s úgy fogalmazott, hogy Obama "úgy cselekszik, mintha király volna". Jeb Bush szintén a fegyverviselés tervezett szigorítását kárhoztatta. "Az elnök elveszi a jogaikat az állampolgároktól" - mondta a volt floridai kormányzó.