Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Amerika lehallgathatja Izrael kormányfőjét?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Izraelnek hivatalosan is tiltakoznia kell az amerikai kormánynál, ha igaznak bizonyul az a sajtójelentés, amely szerint az amerikai titkosszolgálatok továbbra is lehallgatják Izrael kormányfőjét - jelentette ki szerdán Jiszráel Kac közlekedési és titkosszolgálati ügyekkel foglalkozó miniszter.

"Ha igaz a hír, akkor Izraelnek hivatalosan is tiltakoznia kell az amerikai kormánynál, és követelnie kell minden ilyen jellegű tevékenység beszüntetését"- mondta a miniszter a Ynetnek, a Jediót Ahronót című újság honlapjának válaszul a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai napilap meg nem nevezett amerikai kormányzati illetékesekre hivatkozó állítására.

Kedden a WJS ugyanis nyilvánosságra hozta, hogy az amerikai titkosszolgálatok továbbra is lehallgatják Izrael kormányfőjét, jóllehet korábban a titkos adatgyűjtési botrányra válaszul megígérték, hogy korlátozzák a szövetségesek megfigyelését.

Kac véleményével ellentétben Jákov Amidror volt izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó úgy nyilatkozott a katonai rádiónak, hogy "Amerika mindenkit lehallgat, nem kell ettől különösebben izgalomba jönni. Ezt mindenki tudja, ez tény. Izrael óvakodik attól, hogy kémkedjen Amerikában, egyáltalán nem tesz ilyet"- tette hozzá.

Az amerikai lap kormányzati körökre hivatkozva azt írta, Netanjahu esetében folyamatos megfigyelést rendeltek el, mivel Washington attól tartott, hogy Izrael az iráni nukleáris programról Teherán és Washington között folyó tárgyalások lehallgatásával igyekszik elejét venni annak, hogy megállapodás jöjjön létre a felek között.