eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Washington szigorítja a vízummentes beutazás feltételeit

Az Egyesült Államok szigorítani fogja a beutazási szabályokat azok számára, akik egyébként vízummentesen mehetnek az Egyesült Államokba - közölte hétfőn a Fehér Ház.

A gyorsított ütemben bevezetendő változtatásokat a november 13-án, Párizsban elkövetett terroakciók nyomán foganatosítják, valamennyi, a vízummentességi programban résztvevő ország polgárai számára. A szigorítások jegyében a szövetségi Belbiztonsági Minisztérium információkat gyűjt majd azokról a beutazókról, akik korábban olyan országokban jártak, amelyeket a "terroristák biztonságos édenkertjeiként" tartanak számon.

A Fehér Ház közleményéből az is kiderül, hogy ezentúl biometrikus információkat - például ujjlenyomatokat - gyűjtenek a vízummentességet élvező országokban is. Ugyanakkor a Belbiztonsági Minisztérium újabb jogosultságokat kér majd a Kongresszustól, például arra, hogy a hatóságok megemelhessék azon repülőtársaságok büntetési tételeit, amelyek nem ellenőrzik megfelelően az utasok útlevél-adatait.

Pillanatnyilag 38 ország, köztük 23 európai uniós tagország - így Magyarország - vesz részt az amerikai vízummentességi programban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×