Tragédiába torkollt egy terrorellenes gyakorlat Kenyában

InfoRádió / MTI
2015. november 30. 21:12
Az egyetemi személyzet egy tagja meghalt, mintegy negyven diák pedig megsérült hétfőn egy nairobi egyetemen, ahol pánik tört ki egy terrortámadást szimuláló biztonsági gyakorlat során - közölte a tanintézmény és a rendőrség.

A személyzet egyik tagja, egy 33 éves nő belehalt súlyos fejsérüléseibe - közölte Betty Ngala, a Strathmore magánegyetem kommunikációs igazgatója. Hozzátette, mintegy húsz sérültet hétfő este kórházba szállítottak, a többiek nem szorultak kórházi ellátásra. A sérültek többsége kéz-, illetve lábtörést szenvedett, miután kiugrottak a magasabb emeletekről.

A kórházban elmondták, hogy két sérült állapota válságos.

Az egyetemi épületegyüttesben a rendőrséggel közösen biztonsági gyakorlatot tartottak, amelyen azt tesztelték, mennyire felkészült az egyetemi közösség, illetve a mentőcsapatok egy esetleges terrortámadásra. Sajnos több diák és a személyzet egyes tagjai pánikba estek és megsérültek - állt az egyetem közleményében.

A sérült diákok elmondták, hogy őket nem tájékoztatták a gyakorlatról, és pánikba estek, amikor meglátták az iszlamistáknak öltözött férfiakat. "Azok után, amit Garissában és a Westgate-ben láttunk, egy percet se vesztegettem, és kiugrottam az ablakon. Azután csak azt vettem észre, hogy nem tudok mozogni, mert eltört a lábam" - mondta az egyik diák egy helyi rádióadónak.

Az al-Shaabab szomáliai terrorszervezet 2013 szeptemberében a nairobi Westgate bevásárlóközpont ellen elkövetett támadásának 67 halottja volt, idén április elején pedig a kelet-kenyai Garissa egyetemén 148 keresztény hallgatót öltek meg és 79 további embert megsebesítettek az al-Shabaab terroristái.