eur:
394.18
usd:
371.03
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Bagdadban

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát hétfőn a Kerbelába tartó síita zarándokok közelében Bagdadban, kilenc ember meghalt, 21 társuk megsebesült.

A merényletet az iraki fővárostól északra fekvő, főként síiták lakta as-Saab elővárosban, egy ellenőrző pontnál követték el.

Rendőrségi tájékoztatás szerint a halottak között négy katona is van.

Ez volt az első merénylet, amióta megkezdődött az arbaín ünnep, amikor a síiták Huszein imámnak, Mohamed próféta unokájának Kerbela szent városban lévő sírjához zarándokolnak.

Az évente megtartott zarándoklatot a hívők védelmére hozott biztonsági intézkedések ellenére gyakran kísérik erőszakos cselekmények.

Ugyancsak hétfőn az iraki katonaság felszólította az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista csoport kezén lévő Ramádiban tartózkodó polgári személyeket, hogy hagyják el a várost. Az AP hírügynökség szerint ez annak a jele lehet, hogy az iraki kormányerők offenzívát indíthatnak a tartományi székhely visszafoglalására.

Az iraki televízióban hétfőn ismertetett közleményből további részletek nem derülnek ki. Egyelőre nem tudni, hogy a Ramádi visszafoglalására indítandó, régóta várt hadműveletre rövidesen sor kerül-e.

Az Egyesült Államok vezette szövetségesek szombaton hét légicsapást mértek az IÁ főbb állásaira és fegyverraktáraira a városban.

A dzsihadisták májusban foglalták el Ramádit, miután a kormányerők visszavonultak állásaikból. A nyugat-iraki el-Anbár tartomány székhelye 115 kilométerre fekszik Bagdadtól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×