eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Merkel minicsúcsot tartott Brüsszelben

Az EU-török csúcs mellett Angela Merkel kezdeményezésére külön is egyeztetést tartott annak a nyolc tagállamnak a vezetője, amelyek a hírek szerint készek lehetnek a következő években több százezer törökországi szír és afgán menekült ideiglenes befogadására. A csoport igazából kilenc tagot számlál, de a francia elnök nem tudott részt venni a különtalálkozón.

Ausztria, Belgium, Finnország, Görögország, Hollandia, Luxemburg, Németország és Svédország első számú vezetője vett részt vasárnap a menekültek önkéntes befogadásának ügyében tartott találkozón. (A kilencedik potenciális résztvevő, Francois Hollande a hétfőn kezdődő párizsi klíma világkonferencia előkészületei - így a kínai elnökkel vasárnap estére ütemezett megbeszélése - miatt nem tudott jelen lenni az egyeztetésen.)

A német kancellár utóbb sajtóértekezleten úgy jellemezte a brüsszeli sajtókörökben csak "minicsúcsként" emlegetett ülést, hogy lökést akartak adni az EU-török cselekvési terv tényleges végrehajtásának, aminek német - no meg török - szándékok szerint fontos építőkockája lenne a következő években több százezer törökországi menekült áttelepítése az EU-tagországokba.

Ezt egyébként Jean-Claude Juncker bizottsági elnök is megerősítette, amikor a "befogadni hajlandók" arra irányuló konstruktív megbeszéléseként jellemezte a nyolcak találkozóját, hogy "nagyobb számú törökországi menekült átvételéről egyeztessenek".

"A következő napokban a Bizottság bevonásával már neki is állunk a munkának" - mutatott rá ennek kapcsán Angela Merkel, hangsúlyozva, hogy "nincs veszteni való időnk". Juncker ehhez azt tette hozzá, hogy jelezte: a Bizottság hamarosan éves áttelepítési tervvel áll elő az ezt elfogadni kész tagországok számára. Nem hivatalos források szerint a bizottsági javaslat már a három hét múlva esedékes decemberi EU-csúcs idejére kész lehet.

Arról egyelőre formálisan senki nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy pontosan mekkora létszámot kell elképzelni az áttelepítendő "nagyszámú menekült" kapcsán. Sajtóértekezletén Merkel kifejezett hangsúlyozta, hogy a mostani egyeztetésen még "nem hangzottak el számok", cserébe Brüsszelben sokan emlékeztettek arra, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung a napokban 400 ezer törökországi menekült európai áttelepítéséről írt. (A Financial Times eközben 500 ezerről írt.)

Merkel a maga részéről vasárnap este csupán annyit érzett fontosnak leszögezni, hogy leendő intézkedésükkel az eddigi illegális menekülteket fokozatosan legálisakkal kívánják felcserélni - írja a BruxInfo.

A csúcs helyszínén szakértők és diplomaták emlékeztettek arra, hogy elsősorban kelet-európai országok hetek óta foggal-körömmel küzdöttek azért, hogy az áttelepítendők befogadása ne legyen kötelező. Ezt a lehetséges intézkedést nevezte ugyancsak vasárnapi sajtónyilatkozatában "kényszerbetelepítésnek" Orbán Viktor miniszterelnök.

Hírek szerint az EU-török csúcs előtt két nappal, pénteken zajlott le az az EU-nagyköveti ülés Brüsszelben (az állandó EU-képviselők tanácskozása), amelyen a német delegáció utoljára tett kísérletet arra, hogy a csúcs zárónyilatkozata kötelező jelleggel tegyen utalást a menekültek átvételére. Az egyet nem értők ellenállása azonban meghiúsította ezt, cserébe a jelek szerint a kezdeményezéssel jó eséllyel egyetérteni tudók körében a német diplomácia megkezdte egyfajta "szorosabb együttműködés" kialakítását.

Mindeközben az Európai Tanács állandó elnöke, a lengyel Donald Tusk az EU-török csúcs előtt is, és utána is külön kihangsúlyozta nyilatkozatában, hogy "senkitől nem várhatjuk el, hogy megvédje a mi határainkat. Ezt csak az európaiak maguk végezhetik el." (A csúcsra érkezve ugyanezt úgy fogalmazta meg, hogy "naivitás lenne azt feltételezni, hogy Törökország egymagában megoldja Európa problémáját". Európa "nem szervezheti ki a határvédelmét" - tette hozzá.)

Tusk egyúttal hangsúlyozta, hogy "megfelelő külső határvédelem nélkül Schengen hamarosan csak történelem lesz".

Schengen jövőjének kérdése amúgy Merkel sajtóértekezletén is visszatérően felmerült, amikor újságírók azt firtatták, vajon a "befogadók találkozója" egyúttal tekinthető-e egy jövőbeni új "mini-Schengen" előfutárának is, ám a kancellár mindannyiszor kitért a válasz elől. Merkel minden esetben annak logikusságát hangoztatta ehelyett, hogy a legnagyobb teherrel önként szembenéző országok maguk között is egyeztetnek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×