Hágában a szíriai vegyi fegyverekről vitáztak

InfoRádió / MTI
2015. november 30. 21:06
Az Európai Unió képviselője kételyeit hangoztatta a szíriai vegyifegyver-program végleges felszámolását illetően, a damaszkuszi kormány nevében felszólaló külügyminiszter-helyettes pedig tagadott minden vádat hétfőn Hágában a vegyi fegyverek betiltását ellenőrző nemzetközi szervezet éves ülésén.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tanácskozásán a Szíriáról készülő jelentést vitatták meg. Az ENSZ és az OPCW közös vizsgáló bizottsága a tervek szerint februárban teszi le az asztalra az első átfogó értékelő dokumentumot - közölte Ahmet Uzumcu OPCW-főigazgató.

A hétfői hágai ülésen a Luxemburg nevében felszólaló Jacek Bylica hiányosságokat és ellentmondásokat vélt felfedezni a szíriai vegyifegyver-arzenálról szóló damaszkuszi kormányzati tájékoztatókban.

"Az átláthatóság hiánya ellehetetleníti, hogy bízzunk a (szíriai) vegyifegyverprogram visszavonhatatlan felszámolásában" - fogalmazott Bylica.

Faysal Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettes szerint azonban kormányának tájékoztató dokumentumaiban már csak néhány technikai jellegű részletkérdés vár pontosításra. Mekdad szerint a szíriai kormányerők a belharcok 2011-es kirobbanása óta soha nem alkalmaztak vegyi fegyvert

Amikor Szíria - halálos kimenetelű vegyifegyver-támadások híre nyomán, nemzetközi nyomásra - 2013-ban csatlakozott az OPCW-hez, saját állítása szerint 1300 tonna vegyi fegyvere volt. Azóta a készlet több mint 99 százalékát felszámolták ugyan, de - a teljességgel nyilvánosságra nem hozott részdokumentumok némelyike szerint - állítólag kérdéses, hogy a korábbi teljes készletből mindent bevallottak-e. Az OPCW attól tart, hogy az esetleg megmaradt vegyi fegyver, illetve gyártó kapacitás az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vagy más lázadó csoport kezébe kerülhet.