eur:
393.28
usd:
367.35
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Ferenc pápa mecsetben szólított fel a gyűlölet elutasítására

Ferenc pápa fokozott biztonsági óvintézkedések közepette ellátogatott hétfőn a vallásközi konfliktus sújtotta Közép-afrikai Köztársaság fővárosának központi mecsetébe, ahol a gyűlölet és az erőszak elutasítására szólította fel a keresztényeket és a muszlimokat.

A keresztények és a muszlimok "testvérek", és a békéért kell síkraszállniuk - mondta a katolikus egyházfő hatnapos afrikai körútjának befejező és egyben legveszélyesebb állomásán, Banguiban, a Koudoukou mecsetben. Aki azt mondja, hogy hisz Istenben, annak a béke emberének kell lennie - hangsúlyozta.

A két éve kirobbant közép-afrikai vallásközi harcok egyik fő helyszínén, a főváros PK5 nevű negyedében épült mecsetben a pápa arra emlékeztetett, hogy a keresztények és a muszlimok sokáig békében éltek együtt Banguiban. Az erőszak miatt a főváros 122 ezer fős muszlim közösségének nagy része elmenekült, és mára mindössze 15 ezren maradtak, többségük a PK5 kerületben. A negyedet két hónappal ezelőtt elvágták a külvilágtól a keresztény milíciák, amelyek nem engedik a muszlimoknak a kerület elhagyását.

"Mondjunk közösen nemet a gyűlöletre, a bosszúra, az erőszakra, különösen arra, amelyet egy vallás vagy Isten nevében követnek el. Isten a béke, a szalám" - mondta Ferenc pápa a béke arab nevét is használva. A mecset imámja, Tidiani Moussa Naibi is a vallási csoportok békés együttélését kérte.

A közel 5 millió lakosú Közép-afrikai Köztársaságot 2013 eleje óta sújtja vallásközi konfliktus, amelyben muszlim lázadók és keresztény milíciák állnak egymással szemben. A harcokban már több ezren vesztették életüket, és minden ötödik lakó hátrahagyta otthonát az erőszak miatt. A két tábor súlyos erőszakcselekmények elkövetésével vádolja egymást.

A katolikus egyházfő hétfő délután utazik vissza Rómába az Alitalia olasz légitársaság egyik különgépének fedélzetén. Indulása előtt még tart egy misét a közép-afrikai függetlenség atyjaként tisztelt katolikus Barthélémy Bogandáról elnevezett, 30 ezer férőhelyes bangui stadionban. A 78 éves pápa afrikai körútja keretében Kenyát és Ugandát is felkereste.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: hat erő is EP-mandátumot szerezhet

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×