eur:
392.69
usd:
366.2
bux:
66815.95
2024. április 25. csütörtök Márk

Az első globális klímavédelmi egyezmény a tét

A francia főváros közelében található Le Bourget kiállítócsarnokban megkezdődtek az egyeztetések a részt vevő 195 ország között a klímavédelmi megállapodásról vasárnap, egy nappal a hivatalos megnyitó előtt, miközben Ausztráliától Berlinig a világ számos országában több tízezren vettek részt a klímavédelmi értekezlet alkalmából megrendezett demonstrációkon, az emberi tevékenység okozta éghajlati változások elleni fokozottabb fellépésre szólítva fel a kormányokat.

A párizsi klímacsúcs delegációinak tagjai egyperces csenddel emlékeztek a november 13-i párizsi merényletek 130 áldozatára vasárnap délután az egyeztetéseket megnyitva. Az ENSZ 21. klímavédelmi értekezlete hivatalosan hétfőn veszi kezdetét mintegy 150 állam- és kormányfő jelenlétében.

A klímacsúcson 195 ország vezetői és klímaszakértői vesznek részt. A hétfői megnyitón - amely szintén a terrortámadásokra való megemlékezéssel fog kezdődni - közel 150 ország állam- vagy kormányfője lesz jelen, köztük Barack Obama amerikai, Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök, valamint Angela Merkel német kancellár. Áder János magyar köztársasági elnök is részt vesz és felszólal a nyitónapon.

A tanácskozás célja, hogy most először globális klímavédelmi egyezményt írjanak alá a tagállamok annak érdekében, hogy a Föld légkörének felmelegedését két Celsius-fokban maximálják az iparosodás előtti mértékhez képest. A remények szerint az országok által az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett önkéntes felajánlásokkal párhuzamosan a megállapodás általános és kötelező érvényű keretet teremt a következő 20-30 évre, és a 2020-ban lejáró kiotói egyezményt váltja fel.

A hivatalos megnyitó előtti napon a delegációk a tárgyalások kereteit és módszereit határozzák meg.

"Lényeges, hogyan tudunk az gazdálkodni az idővel. Minden nap előrébb kell lépnünk. Számítok önökre a kompromisszum megtárgyalásában és tető alá hozásában a következő órákban" - mondta Laurent Fabius francia külügyminiszter a december 11-ig tartó konferencia elnöke a delegációk tagjainak vasánap az első, rövid munkamegbeszélés előtt.

Francois Hollande francia államfő egy ambiciózus és kötelező érvényű klíma-megállapodásért emelt szót, miután találkozott Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel.

"Időszakosan felül kell majd vizsgálni a kötelezettségvállalásainkat és hozzájárulásainkat, hogy (a légkör felmelegedése) tényleg két fok alatt maradjon a század vége előtt" - hangsúlyozta a francia elnök az Elysée-palotában.

Christina Figueres, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének főtitkára azonban közölte, hogy a felmelegedésért felelős üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett 183 nemzeti felajánlás alapján 2,7 és 3,5 Celsius-fok között lehet a globális hőmérséklet-emelkedés 2100-ra, ami magasabb az ENSZ által előirányzott célnál. A 183 ország az üvegházhatású gázok kibocsátásának megközelítőleg 95 százalékáért felelős, köztük vannak a legnagyobb szennyezők, mint Kína, az Egyesült Államok, az Európai Unió és India.

Ahhoz, hogy a 2 Celsius-fokos emelkedés tartható legyen, az üvegházhatású gázok kibocsátásának 2025-ben nagyjából 11-13 milliárd tonnával, 2030-ban 15-16 milliárd tonnával kell kevesebbnek lennie a felajánlott mennyiségeknél a tudósok becslései szerint.

A klímacsúcsot megelőző hétvégén környezetvédő csoportok mintegy 150 országban, Németországtól New Yorkon és Ausztrálián át a Fülöp-szigetekig, Japánig és Bangladesig 2300 rendezvényt tartanak. Az első nagy demonstrációt pénteken Melbourne-ben rendezték, 40 ezer résztvevővel.

Miután a francia hatóságok nem engedélyezték a környezetvédők által vasárnapra a francia fővárosba tervezett két nagy felvonulást, a civil szervezetek kétkilométeres élőláncot szerveztek az éghajlatért a République (Köztársaság) térről induló Voltaire sugárúton, valamint több ezer pár cipőt halmoztak fel a tér közepén a környezetvédők. A cipők jelképezték azokat az embereket, akik nem vonulhattak fel Párizsban. A szervezők közlése szerint a Vatikán is küldött egy pár cipőt Ferenc pápa nevében.

A rendőrség 208 embert előállított és közülük 174-et őrizetbe vett, miután "kis, erőszakos csoportok" gyertyákkal, pétanque-golyókkal, üvegekkel dobálták meg a rendőröket a République téren. A rendőrök könnygázzal válaszoltak a feketébe öltözött, arcukat eltakaró fiatalok támadására. A békés környezetvédők egyébként kifütyülték az anarchista aktivistákat, akik érkezésüket követően azonnal kukákat kezdtek borogatni.

Francois Hollande francia államfő botrányosnak nevezte, hogy "rendbontó elemek" vettek át a szerepet az élőlánc után a République téren, ott ahol "virágok és gyertyák vannak a terroristák golyói által megöltek emlékére", és "botrányos a klímacsúcs jelentősége szempontjából is". Manuel Valls miniszterelnök méltatlannak nevezte az incidenst, s azt kérte mindenkitől, hogy tartsa tiszteletben ezen a helyen a terrortámadások áldozatainak emlékét.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×