eur:
394.22
usd:
369.41
bux:
65294.16
2024. április 19. péntek Emma

Londonban és Madridban több ezren tüntettek a háborús részvétel ellen

Több ezren tüntettek szombaton Londonban és Madridban az ellen, hogy országuk esetleg részt vegyen a szíriai konfliktusban.

A brit fővárosban, ahol a parlament előreláthatólag a jövő héten szavaz arról, hogy a brit légierő is bekapcsolódjon-e az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet elleni nemzetközi légi hadjáratba, mintegy 4 ezren gyűltek össze. A Stop The War (Állítsátok meg a háborút) elnevezésű csoport által szervezett tüntetés résztvevői David Cameron brit miniszterelnök javaslata ellen tiltakoztak, aki parlamenti jóváhagyást kért a légicsapásokhoz. Az ellenzéki Munkáspárt megosztott a kérdésben, Jeremy Corbyn pártelnök ellenzi a beavatkozást.

"Ezt a konfliktust nem lehet bombákkal megoldani" - jelentette ki a londoni tiltakozó akciót vezető Andrew Murray. Azonban a 130 halálos áldozatot és több száz sebesültet követelő november 13-i párizsi terrormerényletek után nőtt a valószínűsége annak, hogy a parlament jóváhagyja a brit részvételt.

Madridban a szervezők szerint 6 ezren gyűltek össze "Nemet a háborúra" jelszóval. A tüntetést egy művészek által alapított polgári szövetség kezdeményezte, amely kevesebb mint egy hét alatt 34 ezer aláírást gyűjtött össze az interneten a katonai beavatkozás ellen. Mariano Rajoy kormányfő szombaton ismét leszögezte, hogy nem fog elhamarkodott döntést hozni. Spanyolországban december 20-án parlamenti választásokat tartanak.

Francois Hollande francia elnök, aki a párizsi merényletek óta igyekszik az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíciót kibővíteni és megerősíteni, pénteken a katonai beavatkozás jóváhagyására szólította fel a brit parlamentet. A francia elnök a máltai fővárosban, Vallettában egyúttal üdvözölte a megígért német részvételt az IÁ elleni fellépésben. A Bundestag a jövő héten dönt arról, hogy egyebek között Tornado vadászrepülőgépeket és egy fregattot bocsát az IÁ ellen küzdő koalíció rendelkezésére. Elsősorban felderítő repülésekről és a francia haditengerészet biztosításáról van szó, a német légierő a bombázásokba nem fog bekapcsolódni.

Nagy-Britannia már végrehajt légicsapásokat az IÁ ellen Irakban, de az Egyesült Államok vezette szíriai koalíciónak még nem részese. Cameron 2013-ban már javaslatot nyújtott be a Bassár el-Aszad szíriai rendszere elleni katonai fellépésre, de a parlament ezt leszavazta.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×