Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Erdogan kifejezte sajnálatát az orosz gép lelövése miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Recep Tayyip Erdogan török elnök kifejezte sajnálatát szombaton amiatt, hogy egy török vadászgép négy nappal korábban lelőtte az orosz légierő egyik vadászbombázóját a szíriai határnál. Az államfő most először tette ezt meg az orosz-török viszonyban jelentős feszültséget okozó incidens óta.

Erdogan támogatói előtt beszélt. Ismét védelmébe vette az orosz gép lelövését, amelyet Ankara légtérsértéssel indokol, és bírálta Oroszországot szíriai beavatkozása miatt.

Ugyanakkor sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt.

"Bár ne történt volna meg (az orosz gép lelövése), de megtörtént. Reméljük, többé nem fordul elő hasonló eset" - mondta.

Mindkét félnek pozitívabban kellene hozzáállnia az ügyhöz - jelentette ki. Megismételte, amit az előző nap mondott, hogy a párizsi klímakonferencia alkalom lesz a feszültségek elsimítására Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Erdogan beszéde előtt nem sokkal az ankarai külügyminisztérium arra kérte a török állampolgárokat, hogy "a helyzet tisztázódásáig" halasszák el nem sürgős utazásaikat Oroszországba, mert "problémákkal" szembesülhetnek ott.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Moszkvában bejelentette, hogy Oroszország január 1-jétől felfüggeszti a török állampolgárok vízummentességét. Moszkva kifejezetten aggódik a Törökországban fennálló terrorveszély miatt, ami közvetlen hatással bír Oroszország biztonságára és állampolgáraira. "Mindenféle irányba utaznak fegyveresek Törökországon keresztül" - mondta az orosz tárcavezető.

Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó Moszkvában azt mondta, hogy Putyin elnök nem akar beszélni Erdogannal, mert Ankara nem hajlandó bocsánatot kérni a vadászbombázó lelövéséért. Usakov hozzátette: Moszkva megkapta a török fél felkérését egy lehetséges találkozóra a november 30-i párizsi klímacsúcs keretében.