Siklósi: ne adjunk ütőkártyát a radikális iszlamisták kezébe

Infostart
2015. november 27. 11:16
Nem kizárható, hogy a jelenleg harcoló alakulatok mellett más szárazföldi egységeknek is be kell avatkozniuk az Iszlám Állam elleni harcba - mondta a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. Siklósi Péter hozzátette: a legjobb az lenne, ha az iszlám országok haderői végeznék el ezt a feladatot, nehogy keresztény hódításnak tűnjön, ütőkártyát adva az Iszlám Állam radikális iszlamistái kezébe.

A légicsapások soha nem elegendőek, egy háború megnyeréséhez mindig szükség van szárazföldi erőre, így nem kizárható, hogy a jelenleg harcoló alakulatok mellett más szárazföldi egységeknek is be kell avatkozniuk az Iszlám Állam elleni harcba - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára.

"Amennyire lehetséges, elkerülendő, hogy ezek nyugati erők legyenek, hiszen, ha ezek nyugati erők, akkor abban a pillanatban adunk az Iszlám Állam radikális iszlamistái kezébe egy olyan ütőkártyát, hogy azt tudják mondani, hogy lám itt ez megint egy keresztény hódítás és fogjon össze az iszlám a keresztények ellen. Ezt nyilvánvalóan a nyugat el szeretné kerülni, ezért a legjobb az lenne, hogyha iszlám országoknak a haderői végeznék el ezt a feladatot."

Siklósi Péter rámutatott, hogy Irakban a jellemzően síta kormányerők és a kurd Peshmergák harcolnak az Iszlám Állam ellen.

"Szíriában pedig a mérsékelt ellenzéki erőket támogatja a koalíció és ezen belül az amerikaiak is légicsapásokkal és Szíriában is a legütőképesebb ilyen mérsékelt ellenzéki erő a szíriai kurd milícia."

Azon régióbeli államok közül, amelyek esetleg még részt vehetnének szárazföldi erőkkel a harcban, Siklósi Péter Jordániát, Egyiptomot és Szaúd-Arábiát emelte ki.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást