Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mérföldkő lehet az EU-török csúcstalálkozó az unió külső határainak védelmét illetően

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csúcstalálkozót tartanak vasárnap Brüsszelben az Európai Unió és Törökország vezetői azzal a szándékkal, hogy elfogadják az október óta készülő közös akciótervet a menekültválság kezeléséről és Ankara európai integrációjának felgyorsításáról.

Német kormánykörökből származó információk szerint az értekezlet mérföldkő lehet az unió külső határainak védelme, valamint a török EU-csatlakozási tárgyalások felélesztése szempontjából.

A találkozó - amelyet az Európai Tanács élén álló Donald Tusk elnököl majd - délután 4 órakor kezdődik. Az EU 28 tagországának állam-, illetve kormányfője mellett részt vesz rajta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Martin Schulz, az Európai Parlament vezetője, valamint Törökország részéről Ahmet Davutoglu kormányfő. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli.

Az Európai Tanács által kiadott közlemény szerint a találkozó középpontjában a közös akcióterv végrehajtásának megvitatása áll. A terv értelmében Ankara kötelezettséget vállal arra, hogy megerősíti határai védelmét, fellép az embercsempészek ellen, és visszafogadja az Európai Unióból kitoloncolt menedékkérőket.

Törökország mindezért cserébe többek között a vízumliberalizációs tárgyalások felgyorsítására és a területén élő több mint 2 millió menekült ellátását segítő 3 milliárd eurós pénzügyi segítségre számíthat. Brüsszel a pénzt meghatározott projektekre, például a migránsgyerekek oktatására fizeti majd ki. Az összeggel kapcsolatban az Európai Bizottság azt javasolta, hogy 500 millió eurót az uniós költségvetésből különítsenek el, míg a fennmaradó részt a tagállamok vállalják.

Brüsszeli diplomaták szerint ez utóbbiról még nem született megállapodás az uniós tagországok között, de a német kormány egyik képviselője azt mondta, jó úton haladnak a tárgyalások. A csúcstalálkozón a 28-ak minden bizonnyal kötelezettséget vállalnak arra, hogy előteremtik a teljes összeget.

A brüsszeli értekezleten nem várható döntés annak a "legális menekültkontingensnek" a létszámáról, amelyet Törökországból telepítenének át az EU-ba. A német kormányzati tisztségviselő ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy minél jobban fellép Törökország az EU-ba tartó illegális bevándorlás ellen, annál nagyobb lesz az európaiak hajlandósága arra, hogy onnan legális úton menekülteket fogadjanak be.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Magyarország kész intenzíven közreműködni Európa megvédésében. Mint mondta, Magyarország a külső határok megszilárdítását, a biztonság megerősítését, a schengeni és dublini rendszer újjászervezését, a nemzetállami jogkörök erősítését, Oroszországgal pedig korrekt kapcsolatok kialakítását javasolja.