Orosz gazdasági szankciók várnak Törökországra

InfoRádió / MTI
2015. november 26. 14:05
Oroszország gazdasági korlátozó intézkedéseket dolgoz ki Törökország ellen, válaszul arra, hogy a török légierő lelőtt egy Szu-24-es orosz katonai repülőgépet a szíriai határnál - jelentette be Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök csütörtökön Moszkvában.

Medvegyev bűncselekménynek nevezte a gép lelövését és leszögezte, hogy az nem marad büntetlen. Kormánya utasítást kapott arra, hogy válaszul az "agressziós cselekményre" két napon belül dolgozza ki a gazdasági és humanitárius területet érintő, meghatározatlan időre szóló ellenintézkedések rendszerét.

Azt mondta, hogy a szankciók érinthetik az élelmiszeripari termékek kereskedelmét.

"Katonai és diplomáciai ellenintézkedések erre a bűncselekményre már voltak és még lesznek" - fogalmazott Medvegyev kormánya ülésén.

Anélkül, hogy a részletekre kitért volna, a kormányfő sejttette, hogy közös projekteket függeszthetnek fel, nőhetnek a vámtarifák, korlátozhatják a török repülőknek az orosz légtérben, török hajóknak pedig az orosz felségvizeken történő közlekedését. Az intézkedések a török munkaerő oroszországi alkalmazását is érinthetik.

A kormányfő török élelmiszerek behozatalának esetleges korlátozását is említette, az orosz mezőgazdasági minisztérium pedig csütörtök reggel jelentette be, hogy - hivatalosan egészségügyi okokra hivatkozva - megerősítik az ellenőrzéseket.

Dmitrij Medvegyev szerint beruházási megállapodásokat vagy projekteket befagyaszthatnak vagy egyszerűen leállíthatnak.

Roszturizm orosz idegenforgalmi hivatal vezetője közölte, hogy jelenleg csaknem 10 ezer orosz turista tartózkodik Törökországban, ők tervezett módon, december 7-ig hazatérnek Oroszországba.

Alekszej Uljukajev gazdagságfejlesztési miniszter csütörtökön közölte: a Török Áramlat gázvezeték és az Akkuyu, az első török atomerőmű is azoknak a beruházási terveknek a listáján szerepel, amelyeket a Törökország elleni szankciók keretében befagyaszthatnak vagy leállíthatnak.

Vancev, a moszkvai Vnukovo repülőtér igazgatótanácsának elnöke újságíróknak azt mondta, hogy a török piac várhatóan a jövő héten bezárul az orosz légitársaságok előtt.

"Hétfőn megerősítettük a 2016-os előirányzatokat, és megkezdtük a költségvetés kidolgozását. Egyelőre nem vizsgáljuk felül az előirányzatokat, de nem látok semmiféle pozitívumot, a török piac valószínűleg bezárul az orosz légitársaságok előtt" - mondta az igazgató.

Moszkva környékén leállították a török gyártmányú gázórák vásárlását - olvasható a Moszoblgaz vállalat honlapján.