Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nők elleni erőszakról szól a szerb "országimázs-videó"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
"Országimázs-videóval" rántja le a leplet a nők elleni erőszak szerbiai beágyazottságáról egy filmfelvétel, amely néhány nap alatt heves vitát váltott ki az interneten.

A nők elleni erőszak felszámolásának világnapja, november 25. alkalmából készült videó Szerbia tájait, Belgrád nevezetességeit mutatja be látványos módon, eközben pedig az a felirat olvasható és hallható, hogy "Üdvözlet Szerbiából, abból az országból, ahol tíznaponta egy nőt megöl a férje, abból az országból, ahol a nők elleni erőszak elkövetői szabadon sétálnak, abból az országból, ahol az erőszakot elszenvedő nőknek kell elhagyniuk otthonukat".

A videó felhívja a figyelmet arra, hogy Szerbia ugyan aláírta az Európa Tanács nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló egyezményét, a gyakorlatban azonban nem alkalmazza az abban foglaltakat. A készítők azt mondták a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) szerda reggeli műsorában, hogy céljuk a cselekvésre késztetés volt.

November elejéig az idén összesen 33 nő halt meg családon belüli erőszak következményeként - emlékeztetett az RTS.

Egyre több nő jelenti fel ugyan erőszakos partnerét, az elkövetőket azonban csak nagyon ritkán büntetik meg.

Vanja Macanovic, a belgrádi Autonóm Női Központ képviselője elmondta: egyre többen figyelnek erre a témára, csak éppen azok nem lépnek, akiknek a törvényeken kellene módosítaniuk.