Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Erdogan: Moszkva bizonyítsa be, hogy Törökország olajat vásárol a dzsihadistáktól

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Recep Tayyip Erdogan török elnök határozottan cáfolta csütörtökön azokat az orosz vádakat, hogy országa az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettől vásárol olajat, és leszögezte, hogy aki ilyet állít, annak bizonyítania kell a vádakat.

"Azt mondják, hogy Törökország az Iszlám Államtól vesz olajat. Mindenki számára ismert, hol vásárolunk energiahordozókat. Leginkább Oroszországból. Majd Iránból, Azerbajdzsánból és Észak-Irakból. (...) Akik azzal vádolnak, hogy olajat vásárolunk az IÁ-tól, bizonyítsák be. Ha keresik az IÁ finanszírozási forrását, akkor legelőször az Aszad-rezsimre kell vetniük a pillantásukat, és azokra, akik támogatják" - mondta Erdogan, nyilvánvalóan a moszkvai vádakra reagálva.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden, azon a napon, amikor Törökország lelőtt egy orosz vadászgépet, azt mondta, hogy országa régóta tudott azokról az olajszállítmányokról, amelyek az Iszlám Állam terroristáinak kezére került területekről jutottak Törökországba. Putyin szerint az Iszlám Állam tagjai több száz millió dollárt kerestek az olajkereskedelemmel, és "egész kormányok" fegyveres erőinek védelmét élvezték.

"Az IÁ a kitermelt olajat Aszadnak adja el. Aszadnak, akit támogattok" - utalt Oroszországra.

"Törökországon kívül szinte egyetlen más ország sem veszi komolyan az IÁ elleni harcot" - tette hozzá a török elnök, megerősítve korábbi kijelentését, miszerint Oroszország nem az IÁ ellen harcol Szíriában, hanem a Latakia tartománybeli türkméneket támadja.

Erdogan hangsúlyozta: Törökország továbbra is támogatja a török ajkú kisebbséget, amely mérsékelt ellenzéki erőként küzd az Aszad-rezsimmel szemben.

Megszólalásában az elnök arra is kitért, hogy országa a jövőbeli határsértésekre is ugyanúgy fog majd válaszolni, mint azt tette a kedden lelőtt orosz Szu-24-es vadászbombázó esetében. Erdogan jelezte: nem akar feszültséget a régióban, Törökországra úgy tekint, mint "szenvedő félre" a kialakult helyzetben.

A török elnök kijelentésével egybehangzóan nyilatkozott csütörtökön korábban Volkan Bozkir, Törökország európai uniós ügyekért felelős minisztere is.

Törökország és Oroszország nem engedheti meg magának, hogy rossz viszonyt ápoljon. Bár az incidens Vlagyimir Putyin orosz elnök dühös reakcióját váltotta ki, a kapcsolatokat Moszkvával továbbra is fenn kell tartani - fejtette ki.

Vlagyimir Putyin kedden úgy fogalmazott, "hátba támadtak bennünket", és közölte, hogy az ügynek súlyos következményei lesznek a két ország kapcsolatára nézve.