Az oroszok szerint a szíriai konfliktusnak Európa lesz a vesztese

Infostart
2015. november 26. 16:00
Az oroszok szerint ha nem oldódik meg a szíriai konfliktus, annak a menekültáradat miatt Európa lesz a vesztese - mondta az InfoRádiónak Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő szerint nem fog tovább mérgesedni a NATO-orosz konfliktus, mindkét fél egy nyugvópontra szeretne eljutni.

Az életben maradt pilóta bejelentette, hogy a rakéta hirtelen jött, semmilyen figyelmeztetést nem kaptak, és szír légtérben voltak. A török miniszterelnök pedig bejelentette, hogy ő adta ki a tűzparancsot, mert az volt a véleménye, hogy a török légteret bármikor meg kell védeni - idézte Nógrádi György.

Hozzátette: elképzelhető, hogy valami technikai probléma miatt nem hallották a pilóták a figyelmeztetést. De azért azt látni kell, hogy ha bement az orosz gép a török légtérbe - amit nem tudunk biztosan - az összesen 10-17 másodperc lehetett volna Szíriában egy nagyon pici török nyúlványban. Ha be is mentek volna, ilyen gyorsan akkor sem lehetett volna figyelmeztetni őket. A török álláspont egyébként az volt, hogy a gépet még szír területen figyelmeztették, hogy ne lépjen be török légtérbe - mondta.

A régióban, ahol lelőtték az orosz gépet, eddig semmiféle bombázás nem volt, és orosz megítélés szerint itt folyik a kőolaj csempészése, amit az Iszlám Államtól a törökök vesznek meg - hívta fel a figyelmet a biztonságpolitikai szakértő.

Putyin azt mondta, hogy 5-12 ezer orosz állampolgár - döntő részük muzulmán - harcol az Iszlám Állam oldalán, jelentős részük ebben a régióban. Ebben a régióban nagyon sok török is harcol, akik szír állampolgárok - a törökök velük szoros kapcsolatban állnak - vázolta Nógrádi György.

Ami pedig a legfurcsább az egészben, hogy az orosz gép lelövését, a pilóta katapultálását és az egyik pilóta megölését nyolc különböző törökbarát csoport vette videóra - emelte ki.

Aszad kulcskérdés volt, most is az, és az is lesz nagyon sok szempontból. A jelenlegi török álláspont az, hogy Aszadnak mennie kell. Ám tetszik vagy sem, jelenleg Szíriában két realitás van: Aszad vagy az Iszlám Állam. Azok a demokratikus vagy demokratikusnak vélt erők, amelyekre a nyugatiak és a törökök hivatkoznak, papíron léteznek, a valóságban nem - fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő.

Véleménye szerint jelenleg ahhoz, hogy győzni lehessen Szíriában szárazföldi erőkkel, a nyugati és orosz bombázás szükséges, de nem elégséges. A szárazföldi erőt csak Irak, Irán és Szíria tudja adni. A szír hadsereg főparancsnokát úgy hívják, hogy Aszad - tette hozzá.

Néhány nappal ezelőtt ért véget a 17 hatalmi bécsi találkozó, ahol abban maradtak, hogy év végéig a kormányellenzék felveszi a kapcsolatot, hat hónapon belül ideiglenes kormány lesz, 18 hónap múlva pedig választások lesznek - emlékeztetett.

A problémám az, hogy ha Szíriában kiírják a választásokat, Aszad utcahosszal nyer. Mert bár a lakosság jelentős része szunnita, nem szereti őt, de ha választania kell Aszad és az Iszlám Állam között, azonnal Aszadot választják - véli Nógrádi György.

Máshogy fogalmazva: a török ellenérdek az, hogy ebből a kompromisszumból ne legyen semmi, és Aszadot minél előbb elzavarják, és a helyére törökbarát szunnita kormány kerüljön. Ez alapvetően ütközik nagyon sok európai, az amerikai és az orosz érdekkel is - hangsúlyozta.

Az orosz álláspont az, hogy egy ilyen konfliktusban, ha nem lesz megoldás, akkor elsősorban nem az oroszok és az amerikaiak fognak veszíteni, hanem Európa. Mert Európába jönnek be a migránsok és a terroristák - emelte ki a biztonságpolitikai szakértő.

Meglátása szerint nem fog tovább mérgesedni a NATO-orosz konfliktus. A NATO sem akarja élezni a konfliktust Oroszországgal, és Oroszország sem a NATO-val.

Törökország ezzel a konfliktussal is bizonyítani akarja, hogy ő a térség meghatározó középhatalma, az oroszoknak pedig eszük ágában sem lesz katonai választ adni. Mindkét fél szeretne egy nyugvópontra eljutni - véli Nógrádi György.

Hanganyag: Domanits András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást