eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Afrikában 2050-ig több mint 300 millióra nőhet a "gyerekfeleségek" száma

Az afrikai "gyerekfeleségek" száma 2050-ig a mostaninak több mint duplájára, 310 millióra nőhet - figyelmeztetett csütörtökön kiadott jelentésében az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

Afrikában jelenleg nagyjából 125 millió olyan nő él, aki már kiskorúként férjhez ment. Bár ennek a gyakorlatnak csökken az elterjedtsége, az intenzív népességnövekedés miatt a tényleges számok emelkednek. Az előrejelzések szerint a mostani 275 millióról 2050-re 465 millióra nő a kontinensen a kiskorú lányok száma.

Az UNICEF felhívta a figyelmet arra, hogy a még gyerekként megházasodó lányok esetében fokozott a kockázata annak, hogy nemi erőszak áldozatává válnak, megfertőződnek HIV-vírussal, vagy tanulmányaikat félbeszakítják. A gyerekkori terhességnek ráadásul veszélyes következményei lehetnek az anya és a baba egészségére nézve egyaránt - hangsúlyozta az ENSZ szakosított szerve.

Anthony Lake, az UNICEF ügyvezető igazgatója annak a véleményének adott hangot, hogy a gyerekházasságot a lehető legsürgősebben be kell tiltani.

A zambiai fővárosban, Lusakában csütörtökön vette kezdetét az Afrikai Unió (AU) kétnapos csúcstalálkozója, amelynek fő témája a kiskorú lányok helyzete.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×