Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Barátok hatására csatlakoznak külföldiek a dzsihadistákhoz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Iszlám Állam (IÁ) külföldi harcosainak háromnegyede barátok útján kerül a dzsihadista szervezet kötelékébe, további húsz százalékukat pedig valamely családtagjuk közbenjárásával szervezik be - közölte egy nemzetközi terrorizmus-szakértő kedden New Yorkban.

Scott Atran, az Oxfordi Egyetem megoldhatatlan konfliktusokkal foglalkozó központjának (Center for the Resolution of Intractable Conflict) társalapítója elmondta: a felmérések azt mutatják, hogy a "radikalizálódás ritkán történik a mecsetekben" és "nagyon-nagyon ritkán névtelen toborzók és idegenek által". A szakértő hozzátette, hogy az Iszlám Állam néhány újonca keresztény családból származik, és esetenként belőlük lesznek a legelszántabb harcosok.

Atran azon a rendezvényen vett részt, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának terrorizmusellenes bizottsága szervezett a témában. Rámutatott, hogy ezeket a fiatalokat a dicsőség- és a kalandvágy hajtja az Iszlám Államhoz, amely a dzsihádon (szent háborún) keresztül lehetőséget kínál nekik arra, hogy hőssé váljanak.

A szakértő ezt "egyfajta forradalmi vonzerőnek" nevezte, amely a francia forradalom, az oroszországi bolsevik forradalom vagy a náci Németország felemelkedése idején is megfigyelhető volt. Megjegyezte, hogy az Iszlám Állam vezetői "sokkal jobban megértik a fiatalokat, mint az a kormány, amely a szélsőségesek ellen harcol".