eur:
395.11
usd:
372.27
bux:
66442.56
2024. április 16. kedd Csongor

Az ENSZ-főtitkár elítélte a menedékkérők szűrését a Balkánon

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár elítélte, hogy balkáni államok újabban korlátozzák a menekültek belépését a területükre, állampolgárság alapján szűrve őket.

Az új intézkedések hatására több mint ezer migráns rekedt csak a Görögország és Macedónia közötti fő határátkelőhelyen - emlékeztetett jelentésében a Reuters hírügynökség.

"A menedékkérők feltételezett állampolgárság szerinti szűrése sérti minden ember jogát arra, hogy állampolgárságától függetlenül menedékért folyamodjon, és hogy kérelmi ügyében külön meghallgassák" - olvasható a Ban Ki Mun sajtóirodája által kedd este kiadott közleményben. Ban felszólította az ENSZ tagországait, hogy "részvéttel, együttérzéssel és felelősségvállalással bánjanak a menedékkérőkkel, és hogy utóbbiak kérelmének elbírálása legyen összhangban a nemzetközi menekültügyi és emberi jogi egyezményekkel".

Macedónia és Szerbia a múlt héten bevezette azt a korlátozást, hogy az illegálisan érkezők közül csak szíriaiakat, afgánokat és irakiakat enged át a területén, más állampolgárságúakat, például bangladesieket, pakisztániakat nem.

A főtitkár felszólította az európai kormányokat, hogy "sokszorozzák meg befogadóképességüket, és gyorsítsák fel a menekültek országok közötti elosztására vonatkozó programok végrehajtását".

"A menekültek kollektív visszautasítását szigorúan tiltja a nemzetközi jog" - szögezte le a főtitkár.

A görög-macedón határon több ezren torlódtak fel azt követően, hogy Szkopje múlt csütörtökön bejelentette: csak azokat a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedi be az országba, akik már rendelkeznek korábban, Görögországban kiállított regisztrációs papírokkal.

Szerbia is csak azokat engedi be, akik háború sújtotta övezetből érkeznek, és rendelkeznek korábban kiállított regisztrációs papírokkal, így a szerb-macedón határ melletti Presevóban jelentősen csökkent a migránsok száma. Rados Djurovic, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ vezetője az RTS tévé egyik híradójában törvényellenesnek nevezte, hogy a hatóságok származási ország szerint osztályozzák a migránsokat, és nem engedik be azokat, akik gazdasági bevándorlóknak számítanak. Mint mondta: egy egész népet nem lehet gazdasági migránsnak minősíteni, és ezzel az emberi jogok, valamint a menedékjogról szóló törvény megsértését kockáztatja Szerbia.

Tűvel és cérnával varrta be a száját több iráni, kurd és pakisztáni férfi hétfőn a görög-macedón határon tiltakozásul amiatt, hogy a macedón hatóságok gazdasági bevándorlóknak minősítették őket, és nem engedték be az országba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×