eur:
394.5
usd:
369.79
bux:
65295.07
2024. április 19. péntek Emma

Több mint 1200 házkutatás Franciaországban

A francia hatóságok a párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot keretében az elmúlt 11 napban 1233 helyen tartottak házkutatást, 165 embert állítottak elő, közülük 142-t vettek őrizetbe és 230 fegyvert foglaltak le - közölte Bernard Cazeneuve belügyminiszter kedden a nemzetgyűlésben.

A lefoglalt fegyverek közel fele "hosszú lőfegyver vagy háborús fegyver" a tárcavezető szerint.

Bernard Cazeneuve nem ismertette, hogy hány emberrel szemben rendeltek el házi őrizetet, de a Le Monde című napilap hivatalos forrásokból hétfőn úgy értesült, hogy 253 ember van házi őrizetben, ők este 8 és reggel 6 óra között nem hagyhatják el a lakóhelyüket, és naponta háromszor-négyszer meg kell jelenniük a kijelölt rendőrőrsön.

A 130 áldozatot szedő, november 13-i merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapotot a parlament február végéig meghosszabbította.

"A rendkívüli állapot intézkedéseit a jogállam elveinek szigorú tiszteletben tartásával kell megvalósítani, ezen elvek semmilyen elhanyagolását nem fogadom el" - mondta a miniszter annak kapcsán, hogy néhány napja egyre több cikk jelenik meg a francia sajtóban olyan rendőri túlkapásokról, amikor is téves bejelentések miatt állítottak elő ártatlan embereket.

A házkutatások nem állnak közvetlen kapcsolatban azzal a nyomozással, amely a 130 halálos áldozattal és több mint 350 sebesülttel járó november 13-i merényletsorozat miatt indult, hanem elsősorban megelőző jellegűek további terrorcselekmények megakadályozására, és elsősorban radikális iszlamisták ellen irányulnak.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×