Várhatóan csúcstalálkozót tart vasárnap az EU és Törökország

InfoRádió / MTI
2015. november 23. 21:12
Várhatóan csúcstalálkozót tart vasárnap az Európai Unió és Törökország Brüsszelben a migrációs kérdésekről - közölte egy magas rangú EU-forrás.

"Még nem száz százalékig biztos, de a bizottság javaslatot tett egy most vasárnapi csúcstalálkozóra" - fogalmazott hétfőn az illető.

"Megállapodás van Törökország és az Európai Bizottság között arról, hogy felélesztjük a Törökország uniós csatlakozásáról szóló tárgyalásokat s ezzel egyidejűleg gátat vetünk az Európába irányuló migráns-áradatnak" - tette hozzá.

Az Európai Unió vezetői november 12-én állapodtak meg arról, hogy amint sikerül kidolgozni a migránsáradat megállításáról szóló megállapodást, csúcstalálkozót hívnak össze Brüsszelbe Recep Tayyip Erdogan török államfő részvételével. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, aki a csúcstalálkozókat elnökli, akkor közölte is, hogy csaknem bizonyosan még novemberben sor kerül erre a csúcsértekezletre. Azóta - tisztségviselőktől és diplomatáktól származó információk szerint - folyamatosak voltak az egyeztetések erről.