eur:
393.66
usd:
364.84
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ukrán zászlót vontak fel egy moszkvai toronyházra

Õrizetbe vettek három embert Moszkvában hétfőn, amiért a kijevi Majdan-tüntetések kezdetének második évfordulóján szolidaritásuk jeléül ukrán zászlót vontak fel egy toronyházra az orosz fővárosban.

Az aktivisták a sztálini korszak egyik emblematikus felhőkarcolójának állványzatára húzták fel a kék-sárga lobogót, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat a kijevi tüntetőkkel, akik két évvel ezelőtt európai integrációt és hatalomváltást követelve vonultak utcára az ukrán fővárosban.

Nem ez az első ilyen akció Moszkvában, 2014 augusztusában ugyanezen toronyházra egyszer már felhúzták az ukrán zászlót, és a felhőkarcolón lévő, szovjet időkből származó ötágú vörös csillagot kék-sárga színűre festették. Ezt az akciót egy ukrán aktivista vállalta magára, akit azóta is keresnek az orosz hatóságok, de egy segítőjét elfogták, és szeptemberben börtönbüntetésre ítélték. Négy további gyanúsítottat felmentettek az ügyben.

Ukrajnában Mikola Azarov volt miniszterelnök 2013. november 21-én jelentette be, hogy kormánya leállítja az ország európai társulásának felkészülési folyamatát. A bejelentés hírére még aznap este legalább másfél ezren vonultak ki tiltakozni a Függetlenség terére. 2013. november 30-án éjjel rohamrendőrök brutális kegyetlenséggel oszlatták fel a kijevi főtéren összegyűlt diákokat. A békés tüntetés erőszakos rendőri feloszlatásának az lett a következménye, hogy a következő vasárnap óriásira nőtt a demonstráló tömeg, becslések szerint több mint félmillióan vonultak ki a kijevi főtérre tiltakozni.

A következő év elején utcai összecsapásokba torkolltak az addig békés tüntetések. Február 18. és 20. között a rohamrendőrök és mesterlövészek tüzet nyitottak a tüntetőkre. Hivatalosan összesen 106 halálos áldozata volt a véres karhatalmi beavatkozásnak, amely miatt február 22-én a parlament eltávolította posztjáról Viktor Janukovics akkori elnököt.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×