eur:
393.81
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Törökország menekülteket küld vissza Szíriába

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint Törökország az elmúlt hónapokban számos olyan szír menekültet utasított ki, aki legálisan érkezett az ország határára, nem hagyva más megoldást neki, mint hogy illegális úton, csempészektől kérjen segítséget.

A török határ lezárása arra kényszeríti a várandós nőket, gyerekeket, az idős és beteg embereket, hogy a határőröket kijátszva próbáljanak menekülni a szíriai háború borzalmai elől - mondta Gerry Simpson, a civil szervezet egyik tagja Isztambulban, aki 51 szír menekült beszámolóját gyűjtötte össze.

"Megpróbáltunk átjutni Törökországon, de a rendőrség hamar letartóztatott" - idézett a civil szervezet egy menekülőt, aki a szíriai Hamából jött.

"Elvezettek egy katonai bázisra, ahol már 200 szíriai volt, köztük nők és gyermekek (...), másnap pedig elvittek minket a határhoz és azt mondták, térjetek vissza Szíriába" - tette hozzá.

Simpson hangsúlyozta: Törökország eddig nagylelkűen otthont adott a szír menekülteknek, és joga van határai biztosítására, de nem kellene visszaküldenie a menedékkérőket a háborús övezetbe.

A szíriai polgárháború 2011-es kirobbanása óta Recep Tayyip Erdogan török elnök iszlamista-konzervatív rendszere, amely esküdt ellensége Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, befogadta a szomszédos országból menekülőket. Az országban ma már több mint 2,2 millió szíriai él anélkül, hogy Ankara menekültstátust vagy politikai menedékjogot biztosítana számukra.

Az országot szövetségesei régóta azzal vádolják, hogy nem tesz eleget a Szíriába tartó, és az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez csatlakozni akaró dzsihadista fiatalok megállítására. Törökország emiatt néhány hónappal ezelőtt megerősítette határai ellenőrzését.

Az ankarai vezetés megsokszorozta a letartóztatásokat, és az IÁ-hoz közel álló harcosok kiutasítását, különösen június (az akkori parlamenti választások) óta, valamint azt követően, hogy három robbantásos merényletet is elkövettek Törökországban a dzsihadisták. Ezek közül a legutóbbi, október 10-ei fővárosi merénylet 103 halálos áldozatot követelt.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×