eur:
394.13
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Háromnapos gyászt rendeltek el Maliban

Háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el hétfőtől Maliban a bamakói luxusszállodában múlt héten elkövetett, legalább 19 ember életét kioltó terrortámadás áldozatainak emlékére.

A nemzeti gyászhoz a szolidaritás jeleként csatlakozott Szenegál, Mauritánia és Guinea is.

A nyomozás több szálon folyik, egyelőre nem ismert a támadók pontos száma és állampolgársága. A Radisson Blu szállodában végrehajtott túszejtés elkövetését két különböző dzsihadista szervezet is magára vállalta.

A szállodába péntek reggel behatoló fegyveresek mintegy 170 vendéget és alkalmazottat ejtettek túszul. A mali katonaságnak a francia különleges erők, amerikai ügynökök és az ENSZ mali missziójának (MINUSMA) segítségével sikerült számos túszt kiszabadítania.

A mali kormány által közölt "végleges" adatok szerint a támadásban 19 ember halt meg, 18 szállóvendég (közöttük 14 azonosított külföldi) és egy mali csendőr, két támadót szintén megöltek. A MINUSMA szerint 22 ember halt meg, köztük két támadó.

Macky Sall szenegáli elnök - akinek egy honfitársa szintén meghalt a támadásban - vasárnap rövid látogatást tett Bamakóban, hogy Malit országa és a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (Ecowas) támogatásáról biztosítsa, amelyen ő a soros elnöke.

A Mohtar Belmohtar algériai dzsihadista vezér által alapított al-Murabitum szervezet pénteken a Twitteren üzente meg, hogy ő áll a támadás mögött. Az al-Akhbár mauritániai hírügynökség későbbi tájékoztatása szerint a terrorcsoport közölte, hogy az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQIM) nevű észak-afrikai szervezettel közösen hajtották végre a támadást.

A csoport vasárnap azt állította, hogy a támadást mindössze ketten követték el, és azt sejtette, hogy a támadók mali állampolgárok voltak. Az al-Dzsazíra katari hírtelevízióban sugárzott arab nyelvű felvételen az al-Murabitum szóvivője azt közölte, hogy a két elkövető Abdel-Hakím el-Anszári és Moez el-Anszári volt (a dzsihadista szóhasználatban az al-Anszári független fegyverest jelöl).

Vasárnap a mali Macina Felszabadítási Front (FLM) is magára vállalta a támadás elkövetését.

A merényletben való bűnrészességgel gyanúsított három személy ellen folyik a körözés - közölte egy mali biztonsági forrás.

A mali hírszerzés egy másik illetékese szerint három vagy négy helyi segíthette a "fekete bőrű külföldi" támadókat a merénylet előtt elvegyülni a lakosok között.

A luxusszállodáknál megerősített biztonsági intézkedéseket vezettek be. A kerületi polgármesteri hivataloknál és a bankoknál - bár kevésbé látványosan - szintén megerősítették a biztonsági intézkedéseket.

Szombattól Bamako utcáira visszatért az élet. Vasárnap - a péntek este bevezetett szükségállapot és gyülekezési tilalom ellenére - zajos esküvői meneteket lehetett látni a fővárosban.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×