Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Háromnapos gyászt rendeltek el Maliban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el hétfőtől Maliban a bamakói luxusszállodában múlt héten elkövetett, legalább 19 ember életét kioltó terrortámadás áldozatainak emlékére.

A nemzeti gyászhoz a szolidaritás jeleként csatlakozott Szenegál, Mauritánia és Guinea is.

A nyomozás több szálon folyik, egyelőre nem ismert a támadók pontos száma és állampolgársága. A Radisson Blu szállodában végrehajtott túszejtés elkövetését két különböző dzsihadista szervezet is magára vállalta.

A szállodába péntek reggel behatoló fegyveresek mintegy 170 vendéget és alkalmazottat ejtettek túszul. A mali katonaságnak a francia különleges erők, amerikai ügynökök és az ENSZ mali missziójának (MINUSMA) segítségével sikerült számos túszt kiszabadítania.

A mali kormány által közölt "végleges" adatok szerint a támadásban 19 ember halt meg, 18 szállóvendég (közöttük 14 azonosított külföldi) és egy mali csendőr, két támadót szintén megöltek. A MINUSMA szerint 22 ember halt meg, köztük két támadó.

Macky Sall szenegáli elnök - akinek egy honfitársa szintén meghalt a támadásban - vasárnap rövid látogatást tett Bamakóban, hogy Malit országa és a Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (Ecowas) támogatásáról biztosítsa, amelyen ő a soros elnöke.

A Mohtar Belmohtar algériai dzsihadista vezér által alapított al-Murabitum szervezet pénteken a Twitteren üzente meg, hogy ő áll a támadás mögött. Az al-Akhbár mauritániai hírügynökség későbbi tájékoztatása szerint a terrorcsoport közölte, hogy az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQIM) nevű észak-afrikai szervezettel közösen hajtották végre a támadást.

A csoport vasárnap azt állította, hogy a támadást mindössze ketten követték el, és azt sejtette, hogy a támadók mali állampolgárok voltak. Az al-Dzsazíra katari hírtelevízióban sugárzott arab nyelvű felvételen az al-Murabitum szóvivője azt közölte, hogy a két elkövető Abdel-Hakím el-Anszári és Moez el-Anszári volt (a dzsihadista szóhasználatban az al-Anszári független fegyverest jelöl).

Vasárnap a mali Macina Felszabadítási Front (FLM) is magára vállalta a támadás elkövetését.

A merényletben való bűnrészességgel gyanúsított három személy ellen folyik a körözés - közölte egy mali biztonsági forrás.

A mali hírszerzés egy másik illetékese szerint három vagy négy helyi segíthette a "fekete bőrű külföldi" támadókat a merénylet előtt elvegyülni a lakosok között.

A luxusszállodáknál megerősített biztonsági intézkedéseket vezettek be. A kerületi polgármesteri hivataloknál és a bankoknál - bár kevésbé látványosan - szintén megerősítették a biztonsági intézkedéseket.

Szombattól Bamako utcáira visszatért az élet. Vasárnap - a péntek este bevezetett szükségállapot és gyülekezési tilalom ellenére - zajos esküvői meneteket lehetett látni a fővárosban.